Звукот е составен од вибрации и како таков е извор на енергија која е во состојба да се конвертира во електрична енергија. Гласните и моќни пневматски дупчалки на пример , секогаш ни биле пример на нас луѓето колку таа звучна енергија е моќна. Но тука се лажеме самите себеси. Тоа е така бидејќи нашите уши се премногу сензитивни. Во реалноста, звучната енергија е многу повеќе разредена од енергијата спакувана во сончевата светлина,  а со тоа и многу е тешко да се искористи за производство на електрична енергија, што е пример со сончевата енергија.

1532 Прегледи