“Шаманот не е само болен човек, или лудак; тој е болен човек кој се исцелил самиот себе. “- Теренс Мекена

Теренс Кемп Мекена (16 ноември, 1946 – Април 3, 2000) бил американски етно-ботаничар, мистик, психонаут, професор и автор кој зборуваше и пишуваше за различни теми, вклучително и за психоделичните дроги, растителната основа за енто-гените, шаманизмот, метафизиката, алхемијата, јазикот, филозофијата, културата, технологијата, и теоретското потекло на човековата свест. Тој беше наречен “Тимоти Лири, на 90-тите”, “еден од водечките авторитети на онтолошката основа на шаманизмот” и “интелектуалниот глас на рејв културата”.

Шаманизмот е духовна пракса најдена во културите во целиот свет, од антиката до денес. Прво и основно, практиките на шаманите се практични и флексибилни. Овие практики коегзистираат во текот на милениумите кај различни култури, системи на владеење, а во организација и на религиозни практики.

Многу формализирани религии, од будизмот па се до католицизмот, Суни Исламот и Њу Ејџот, потекнуваат од античките корени и шаманизмот уште ги носи шаманските теми на длабока врска кон божественото во сите нешта. Но самиот шаманизам не е формализиран систем на верувања или идеологија. Напротив, тоа е група на активности и искуства кои ги делат шаманите во културите низ светот. Овие практики се прилагодливи и коегзистираат со различни култури, системи на владеење, а во организација се и на религиозни практики.

“Поради тоа што не е организирана религија, туку духовна пракса, шаманизмот ги намалува сите религии и вери, достигнувајќи длабоки нивоа на меморијата од предците. Како исконски систем на верување, кое и претходи на основаната религија, тоа има своја симболика и космологија, населена со луѓе, богови и тотеми, кои прикажуваат слични карактеристики, иако тие се појавуваат во различни форми, во зависност од нивните места на потекло. – Џон Метјус , Селтик Шаман.

1012 Прегледи