Многу векови луѓето веруваат во тоа дека златото е еден од најскапите материјали на светот. Ова мислење е тотално погрешно. Затоа тимот на Криста ви ги нуди во продолжение 16-те најскапи материјали во светот почнувајќи од оние со најниска цена па се до оние најскапите. Како што најавивме и во насловот, златото не е ниту во првите три.

16. Сафрон ( Saffron ) – 11 $ грам

Овој зачин е уникатен и нуди многу бенефиции поврзани со здравјето.

15. Злато – 56 $ грам

Најпознатиот благороден метал без кој ниту една жена неможе. Златото е познато и обожувано илјадници години и сите убави работи се спордувани со него.

14. Родиум ( Rhodium ) – 58 $ грам

Метал од платинумската група на метали, екстремно редок. За да ви биде појасно, 1 тон земјина кора содржи 0.001 грам Родиум.

13. Платина ( Platinum ) – 60 $ грам

Редок благороден метал со сребреникава боја. Како и златото, високо отпорен на киселини , алкали и други соединенија.

12. Метамфетамин – 100 $ грам

Оваа дрога се прослави со серијалот Breaking Bad. Строго забранета со закон и најубаво е да ја избегнувате по секоја можна цена.

11. Рог од носорог – 110 $ грам

Роговите на носорогот се познати по својата медицинска вредност, а исто така се употребуваат за изработка на дршките за ножеви. Поради ловокрадците, овие животни веќе се пред истребување.

10. Хероин – 130 $ грам

Дрога која ја менува вашата перцепција. Како и за метамфетаминот така и за хероинот важи да го избегнувате по секоја цена. Ако се ориентираме по филмовите, тешко е да се набави, па затоа ја има оваа цена.

9. Кокаин – 236 $ грам

Белиот прашак е фатално опасен наркотик. Неговата цена може и да варира во зависност од неговата “чистота”.

8. LSD – 3.000 $ грам

Психоактивна наркотична супстанца. Процесот на производство на оваа полу-синтетичка дрога е многу тешко, па затоа и цената е висока.

ПРОДОЛЖУВА ТУКА ( Втор дел )

5049 Прегледи