Астронаутот Фред Хојл ( Fred Hoyle ) нагласува дека ако возиме кола со брзина од 95 км/ч ( 60 милји на час ) ќе ни бидат потребни околу еден час за да влеземе во вселената. Но патувањето до месечината ќе трае малку подолго, бидејќи тоа е 400.000 km ( 250.000 милји ) далеку – околу 10 пати повеќе од обемот на земјата. Во превод, ќе биде потребно да го свртите целиот свет околу 10 пати – нешто помалку од 6 месеци во временски интервал. Секако најголем проблем во сето ова ќе ни биде недостатокот на воздух и гориво.

887 Прегледи