Сите знаеме како нарцистите го користат јазикот поинаку од другите. Кога нарцисистот ги кажува следните 10 фрази, тие значат нешто сосема друго. Секој кој некогаш бил во врска со нарцисист знае колку лошо може да се почувствува.

Кога нарцисистот користи фрази што повеќето луѓе ги користат во секојдневните разговори, тие имаат поинакво значење. Сè е различно и е во навредлив однос со нарцисист.

Сето тоа е за нарцисистот. Целиот свет се врти околу нив. Тие имаат задоволство кога ги манипулираат своите партнери. Тие ќе го спуштат секого само за да се чувствуваат одлично, само да се чувствуваат важни.

Нарцистите страдаат од ниска самодоверба и несигурност. Но, кога се во врска, го злоупотребуваат својот партнер за да можат да се чувствуваат подобро.

Ако се занимавате со нарцисист и сакате да го декодирате она што тие навистина го знаат со едноставна фраза, ќе треба повеќе да ги слушате нивните постапки отколку нивните зборови. Кога зборовите на нарцисистот се преведени во нивното вистинско значење, резултатите се искрено вознемирувачки.

10. Не е за тебе

Кога реков, “Не е за тебе”, мислам дека сето тоа е за мене, ми треба внимание. Не можам да функционирам кога си во центарот на нашиот разговор.

Ако некогаш ги споменеш твоите потреби што не ги исполнувам, ќе направам да се чувствуваш виновен и  засрамен што си ги имал овие потреби на прво место.

Не можеш да го фокусираш нашиот разговор на некој кој не е важен, тоа мора да бидам јас. Јас сум единствениот кој е важен!

9. Имаш проблеми со довербата

Јас никогаш нема да го признаам тоа, но јас сум неверодостојно лице и јас ти го покажав многу пати тоа преку предавство. Треба да си веруваш на себе и да трчаш, но тоа нема да се случи.

Но, ако заминеш, како можам јас да се забавувам? Сакам да те натерам да се сомневаш во сопствената разумност. Да не знаеш што е точно или што е реално, освен ако јас не ти кажам.

8. Ти си толку љубоморен и несигурен

Го сакам начинот на кој се натпреваруваш за моето внимание кога флертувам со другите. Тоа ме прави толку пожелна и моќна. Јас те терам да се чувствуваш толку намалено, и знам дека никогаш нема да избегаш од моето разбирање.

Знаеш како секој осомничен е реален, но знаеш дека јас имам право на сè и го дозволувам тоа. Ти не можеш да направиш ништо и никогаш нема да ме оставиш затоа што си закоравен во оваа токсична врска.

7. Ние сме само пријатели

Секогаш кога ќе ти досадам, јас ќе ја викнам оваа личност, а во случај да заминеш, таа може да те замени. Можеби веќе дејствува како вредно парче.

Ќе се погрижам да изгледаш како да си контролирачки настроен ако некогаш се жалиш на моето сомнително однесување со оваа личност.

6. Ти си луд

Па, ти не си луд, но јас само сакам да те натерам да изгледаш како луд. Ја сакам моќта што ја имам над тебе за понижување и провокација, и кога реагираш можам да кажам дека се однесуваш како луд.

Немаш никој кој може да се жали кај мене, како јас сум нервозна или ирационална, бидејќи веќе го избркав секој човек што ти значеше нешто во твојот живот. Јас сум онаа која има власт над твојот живот.

5. Претеруваш

Всушност, имаш совршено нормални реакции за моето срање, но не можеш да се фатиш. Не сега. Ќе те натерам да се сомневаш. Јас ќе го направам од тебе оној што е виновен.

Треба да ми веруваш мене, а не себеси! Ќе ги искористам сите придобивки додека се трудиш толку тешко за да ме задоволиш.

4. Ти си пречувствителен

Сакам да се чувствуваш мал и безначаен. Да направам да се чувствуваш полошо, ме прави мене подобро. Ја сакам моќта што ја даваш за да ја искористам твојата добрина со искористување на твоите добри намери.

Го сакам начинот на кој правам да се чувствуваш ужасно кога спомнуваш нешто што го направив јас а тоа нешто ти наштети. И јас само го сакам изгледот на неуспех и разочарување на твоето лице.

3. Жал ми е што се чувствуваш така

Не ми е жал. Ова е само аргумент за да можам да продолжам со моето навредливо однесување. Само ми е жал што се фатив за сето ова, не за она што го направив.

Не ми е гајле како се чувствуваш, не ми е гајле за твоите емоции. Се што ми е грижа е да го добијам она што го сакам.

2. Те сакам

Само сакам да веруваш за начинот на кој те сакам. Но, всушност, сакам да те контролирам, сакам да те користам. Го сакам фактот дека твојот живот е за мене. Ги решаваш моите проблеми, ги поправаш моите грешки, ја ублажуваш мојата болка. Сакам како го трошиш целото свое време за мене, а не за себе.

Сакам како ми го обрнуваш вниманието само на мене. Сакам како мојата среќа е твоја одговорност. Сакам како се чувствувам кога си околу мене, како сум ти потребна, и како мислиш дека си со вистинската личност.

Сакам како сум направила да се чувствуваш недостоен и безначаен. Кога велам “те сакам”, тоа не е она што љубовта навистина го претставува. Кога реков “Те сакам”, тоа значи дека го сакам начинот на кој што ги почитуваш моите правила и како живееш со нив.

1. Никогаш нема да најдеш некој како мене

Тоа е најдоброто нешто што може да ти се случи ако никогаш не најдеш некој како мене. Има многу луѓе кои ќе те третираат многу подобро отколку јас.

Секој ќе се однесува со тебе подобро од мене. Но, јас не сакам тоа да се случи некогаш и нема. Ти си поврзан со оваа токсична врска и мене. Ти нема да заминеш.

 

383 Прегледи