Огромните 10 милијарди евра мистериозно исчезнаа од сметките на починатиот Моамер Гадафи, кои беа замрзнати како дел од санкциите против внатрешниот круг на водачот. Сметката на Гадафи, која се наоѓа во Белгија и припаѓа на Либискиот инвестиционен орган (ЛИА), содржела околу 16,1 милијарди евра во замрзнати средства. Во 2017 година, властите врзаа начин да ги искористат средствата, но беше откриено дека на овие сметки останале нешто над 5 милијарди евра.

Белгиските судски власти, наводно, забележале дека фондовите исчезнуваат “во есента 2017 година кога истражниот судија, Мишел Клеис, побарал целосно одземање на замрзнатите либиски средства. Според документот, Белгија не ги почитувала прописите на ОН за регулирање на залихите на средства на одредени либиски сметки во банките.

 

305 Прегледи