Секој знае дека страста може да биде екстремно лоша. Сите ни кажуваат да се бориме против тоа. Но, не секој може да ни каже како да се бориме со страста успешно. Се обидуваме, не успеваме, се обидуваме, не успеваме, повторно се обидуваме, и ние повторно не успеваме. . . и во одреден момент, сфаќаме дека ни треба подобар совет отколку само “да се обидеме повеќе”. Во Православната Црква постојат расположиви битки, кои ни даваат практични начини да се спротивставиме на гревот и всушност да го поразиме. Ние не само што им кажуваме на луѓето “да се обидат повеќе”. Исто така им кажуваме КАКО. Ние им даваме оружје што им е потребно за да војуваат против гревот и да се појават како победници. Денес, ќе разгледаме дванаесет практични начини за христијаните и сите останати како да се борат против гревот на страста. Овие методи се проверени на време и се вредни за доверба. И всушност работат:

1) Не дозволувајте вашите фантазии да напишат чек кој вашите бедра не можат да го заработат.

Ако не сте во брак, не фантазирај за сексот. Уште. Чувај ги своите мисли.

Ако сте во брак, но вашиот брачен другар во моментов е недостапен, тогаш не троши десет секунди во размислување за секс. Не размислувај за секс со твојот сопружник. Чувај ги своите мисли.

Ако сте во брак, а вашиот брачен другар е моментално достапен, тогаш редовно одржувајте нормални брачни односи со вашиот сопружник. Ова помага да се намали ризикот од недозволени искушенија.

2) Борба со птиците.

Постои изрека: “Не можете да ги спречите птиците да летаат над вашата глава, но можете да ги спречите да изградат гнездо во вашата коса”. Не благодарение на оваа логика, ѓаволот може да ви го стори тоа без ваша согласност. Сексуалните мисли неизбежно ќе се појават во вашиот ум. Ова не ве прави виновен.

Она што ве прави виновен е вашиот * одговор * на таа почетна мисла. Во моментот кога се појавува недозволена сексуална мисла во вашата глава, веднаш “избори се од птицата” со тоа што ќе се одвлече од себеси на нешто друго, и оставете го другото нешто целосно.

3) Не секое одвлекување на вниманието е создадено еднакво.

Некои активности (како џогирање или подигнување на тежина) заземаат многу физички напор, но многу малку ментални напори. Дури и додека ги правиш овие работи, твојот ум сеуште може да талка во лоши места. Други активности (како пишување на теолошки труд, решавање на математички проблем или читање добра книга), толку интензивно ги вклучуваат вашите мисли дека не можете лесно да размислувате за две работи одеднаш. Додека сте фокусирани на таа математика, таа филозофија, или таа загатка, мислите за секс заминуваат некое време. Ако пробате џогирање или работа и тоа не помага, тогаш пробајте да го одвлечете вниманието кон нешто повеќе ментално интензивно.

4) Признај си веднаш.

Повикај некој побожен на кого му веруваш (особено свештеник) и да речеш: “Повторно сум искушуван.” Неверојатно е како исповедта целосно ја крши моќта на непријателот и ја тера да си замине за некое време.

5) Веднаш одете близу други луѓе.

Кога стоите во присуство на други луѓе, имате разговор со нив, неверојатно е колку е лесно да се избегне нелегалното задоволување на себеси.

6) Читајте го Писмото и списите на православните христијански светители.

Секако, “веќе знаете што велат”. Но прочитајте го повторно. И повторно. И повторно. Помага.

7) Пост.

Православните светци се согласуваат дека уживањето во храната е директно поврзано со уживање во страста. Така, со редовно постење од храна за одреден временски период, ние се бориме против гревот на страста. Ако вежбате аскетизам и самоодрекување со стомакот, тоа ќе ви олесни да вежбате подвиг со другите делови од вашето тело.

8) Не го хранете ѕверот.

Повторно, чувајте ги своите мисли. Не гледајте филм или телевизиска емисија која има дури и малку блудство, или малку прикажување на скудно облечени убавини. Дури и ако ги гледате само неколку секунди, вашиот мозок ќе ги заклучи тие слики и ќе ги држи со часови (или години). Тогаш, кога сте сами и ранливи, вашиот мозок ќе ги врати тие слики за да ги мачи и да ве искуша. Затоа, избегнувајте ги овие предизвикувачи.

9) Гледајте православни икони.

Погледнете директно на крстот. Бог работи чуда преку крстот, и Тој ви кажува: “Вашиот грев може да изгледа силен, но не е посилен од ОВА!” Други икони се добри и за иста цел. Запомнете, порнографијата е само ѓаволската иконографија. Бог е оној кој ги измислил иконите, и тоа го сторил затоа што сликите се многу моќни. Пополнете го умот со божествени слики, и Бог може да ги користи оние божествени слики за да ги истера другите слики.

10) Да бидете верни дури и ако не се чувствувате така.

Тоа не е за сите ваши чувства. Можеш да покажеш верност, дури и кога твоите емоции не се фатени уште до тоа каде треба да бидат. Манифестирајќи верност доволно долго, и чувствата на крајот ќе се вратат. Емоциите треба да те следат, а не да те водат.

11) Молете се.
Не се бори по волја сам. Повикај го Христос, повикај ја Богородица, повикај ги ангелите и повикај ги сите Светии да ти помогнат.

12) Ќе помине.
Кога искушението ќе дојде на силен начин, глас во твојата глава ќе ти каже: “Веќе отиде премногу далеку. Невозможно е оваа напнатост да исчезне сега, освен ако не сте рачно задоволни “. – Ова е лага. – Всушност, ако станете, одите, се молите и насилно го окупирате својот ум со нешто друго за неколку минути, напнатоста ќе исчезне, и побудата ќе помине. Знаејќи дека ова е точно може да ви помогне успешно да ја добиете битката.

Отец Џозеф Глисон

211 Прегледи