Трамп како претседател
Во 2000 година, во епизодата Барт до иднината, Лиза (како претседателски кандидат) го упати “тековниот” претседател Трамп. Тие, исто така, ги споделија сликите кои изгледаа извонредно слични на идните настани кои ќе вклучуваат адут како претседател.

Напад од Тигар на Зигфрид и Рој
Во 1993 епизода “$ pringfield (Или, како научив да престанам да се грижам и сакам легализирано коцкање)” Тренерите на тигрите Сигфрид и Рој беа исфрлени од еден од нивните тигри.

Во 2003 година ова ќе стане реалност за Рој Хорн, кога 7-годишниот бел тигар “Монтекор” се фрли на него за време на шоуто во Вегас.

Дизни го купува Фокс на 21 век
Во 2016 година Дизни плаќа 52,4 милијарди долари за Фокс Фокс, кој пред овој договор всушност ги поседува Симпсонови. Пред 20 години тие го направија ова предвидување во 1998 година, со извонредно лого, го покажаа логото на 21-от век со зборовите “Поделба на Волт Дизни Ко”

НСА шпионирање
Во сцена од филмот “Симпсонови 2007” – Марџ, Лиза и Барт се обидуваат да се постават ниски додека треба да го спасат Спрингфилд од уништување. Лиза му кажува на своето семејство да молчи, на што Марџ вели: “Не е како владата да ги слуша секојдневните разговори”. Сцената тогаш продолжи во зимската сезона каде ќе се слушаат разговори од секого.

Ова подоцна ќе стане реалност кога Ед Сноуден ќе засвири за шпионскиот скандал на НСА во 2013 година, 6 години подоцна.

Вирусот за ебола.
Во епизода од 1997 година наречена “Лиса Сакс” Марџ му дава на Барт книга за читање наречена “Необичен Џорџ и ебола вирус”. Ова беше кога вирусот беше доста непознат. 17 години подоцна ќе има епидемија и тоа ќе биде на врвот на агендата за вести.

Пловечки слива на Јоко Оно
Во епизодата Симпсонови од 1993 година, “Хомерски квартет за блесок”, Јоко наредил “единствена слива која лебдеше во парфем, служеше во шапката на човекот”. Многу конкретно:

На изложбата од 2016 година на Оно, уметникот од Исланд, Рагнар Кјартансон, достави дел од неговата уметност, која беше: единствена слива, лебдејќи во парфем, служеше во човечка капа.

Срце на Иднината

“Една единствена слива, која лебдеше во парфем, служеше во шапката на човекот” на изложбата во изложбата на уметничкиот музеј на Рекојаџик на Јоко Оно, нагласена на: http://www.icenews.is/2016/10/14/yoko-onoggets-a-single-plum

Три очи на риба
Во епизодата од 1990 година, наречена “Два автомобили во секоја гаража и три очи на секоја риба”, Барт фати три очи со риба по име Blinky, кој беше резултат на контаминирана вода од нуклеарната електрана.

Сосема загрижувачки во 2011 година, вистинска риба со три очи била пронајдена во загадена вода од нуклеарната централа во Аргентина.

 Лондонскиот Шрд.
Во 1995 епизода наречена “Лиза свадба”, поглед на Лондон е прикажан со облакодер “Лондон Шрд” кој се наоѓа на истата локација од страна на Тауер Бриџ.

Шрдот беше дизајниран 5 години подоцна и градењето започна во 2009 година, 14 години после откако епизодата беше прикажана.

Кога Микеланџело Давид бил принуден да се покрие
Во “Itchy and Scratchy and Marge” во епизода од 1990 година, Дејвид Микеланџело беше принуден да влезе во цензура, бидејќи локалните жители протестираа за голотијата на статуата.

Во 2001 година, оваа приказна се исполнила во продавница со седиште во Флорида, која имаше копија на статуата. Неколку навредени граѓани сметаа дека статуата е “непристојна” и успешно ја водеа кампањата за облека на голата статуа.

Змиски Удар
Во епизодата од 1993 година “Whacking Day” шоуто вклучуваше сцени во кои жителите се предадоа на годишниот настан “змиско здебелување”

Шокирачкиот ваков варварски настан стана реалност во Флорида. Во 2013 година претставници на дивиот свет го промовираа “Python Challenge” натпреварот кој понуди финансиски стимулации за луѓето кои би можеле да убијат најголем број змии.

Коњско месо
Додека сеуште се занимава со малтретирање на животните, Симпсоните, исто така, го предвидоа скандалот со коњите. Во епизода од 1994 година, можете да ја видите школата за ручек во Спрингфилд, која додава “избрани делови од коњи”, со “повеќе тестиси”

9 години подоцна, во 2013 година избувна скандалот со коњите низ Европа, при што властите пронајдоа коњско месо во повеќе од една третина од примероците од бербата од говедско месо од супермаркетите во Велика Британија.

Кога машините за гласање се осмелија против Обама
Во епизода од 2008 година, Хомер се обиде да гласа за Барак Обама на претседателските избори и машината го регистрира својот глас за Мит Ромни наместо него.

Ова требаше да се оствари 4 години подоцна на претседателските избори во 2012 година, во Пенсилванија, кога гласачите ја фатиле машината што прави иста работа.

13. Автоматска регулација
Во епизода од 1994 година, училишниот силеџија Долф зема меморандум за “Избегнувајте го Мартин” на уред со јаболко на неа. Машината автокорректира на “Јаде Марта”. Во 2007 година Apple ќе го објави својот прв уред со оваа функција.

14. Паметни часовници

Во епизодата од 1995 година “Лиза е иднината”, свршеницата на Лиза беше во усна комуникација со Лиза низ неговиот часовник. 20 години подоцна во 2015 година “Епл” ги пушти своите паметни часовници на јавноста.

Божествената честичка
Можеби најневеројатно и неверојатно од сите предвидувања е оној на Божествената честичка. Во епизодата од 1998 година “Волшебникот од евергрин тераса” Хомер напишал формула на табла која правилно ја предвидела масата на бог Хигс (Божествената честичка)

710 Прегледи