На секои 80 години, народите често доживуваат бурни настани. Постојат различни теории за тоа што стои зад овој циклус – на пример, спомнатата теорија на четвртото пресвртување се фокусира на цикличните сили на институциите наспроти поединците.

Другите пак претпоставуваат дека четири генерации по големата криза, каде ќе нема постари лица кои го предупредуваат општеството за опасностите, туку помлади луѓе кои мислат за мир и просперитет.

Па, пред точно 80 години, Америка беше заглавена во Големата депресија, а Втората светска војна требаше да почне.

Сепак, очекувано, повеќето Американци и Европејци сега не можат да ги сфатат таквите сценарија што се повторуваат во текот на нивниот живот.

Постојат две главни катализатори кои можат да запалат катастрофални војни во следната деценија: долг / економска криза на Запад и големите ривалства (САД + ЕУ наспроти Русија + Кина) или САД+КИНА + ЕУ наспроти Русија + ЕУ ).

Геополитичките тензии што се вриваат сега можат многу брзо да стигнат до Крешендо. Без извонредна претпазливост и внимателност, ние сме предодредени да станеме уште една жртва на незапирливиот циклус на историјата.

Финансиски војни

Ако глобалистите имаат силни воени и вазални држави да ја наметнат својата хегемонија, тие имаат една огромна слабост: лажна економија базирана на печатење на долг и пари. Големата сила на Америка се базира на петродолар – нефер систем кој ги принудува другите земји да купуваат нафта и други стоки во американски долари.

Земете го тоа уште подалеку, и американската империја ќе почнува да се врти. Без огромна побарувачка за американскиот долар и казните, каматните стапки ќе се зголемат, долгот ќе стане скап, а каматите за постојниот долг ќе се зголемат.

Ова е причината зошто Кина, најголемиот увозник на нафта, само што започна фјучерси за нафта кои тргуваат со Јуан. Пред крајот на годината, Кина планира да објави системи каде што може директно да се купи и продаде нафта во Јуан.

Ако Кина требаше да излезе од глобалната хегемонија, нема подобар начин отколку да се воспостави петројуан, особено ако е поддржан од злато.

Што е следно?

Благодарение на Дип Стејтот и на демократите, односите меѓу САД и Русија ќе продолжат да се влошуваат со зголемување на санкциите.

Глобалистите, исто така, ќе се обидат да ја искористат анти-руската хистерија за да создадат армија на ЕУ, да го зајакнат НАТО и да ја испровоцираат Русија со системи за ракетна одбрана и да ги зајакнат вооружените сили на своите граници.

САД ќе продолжат да ги градат своите војници за да ја заобиколат Кина, сабјарката во Јужното кинеско Море, да ги поттикнат муслиманските сепаратисти во Западна Кина (Ксинџијанг) и да се обидат да ги претворат азиските земји во Кина.

Ќе има и бескрајни економски, пропагандни и хибридни војни против Русија и Кина во наредните години.

Заклучок

Америка е 5% од светското население. Не може да очекува да владее со другите 95% засекогаш. Униполарната доминација на Америка е во историјата. Мораме да научиме да коегзистираме со други големи сили и да се фокусираме на создавање на мирен, просперитетен свет.

Наместо тоа, американската елита е исполнета со маѓепсани и хегемонистички фантазии. Американците – и, за жал, повеќето Европејци сега – не знаат за геополитика, лесно се занишани со пропаганда, и програмирани да прифатат диви приказни без да бараат докази.

Комбинацијата на безмилосните елити и лековерните маси е исклучително опасна. Без голема воздржаност, дипломатија, мудрост и компромиси, ризикуваме да одиме во нуклеарна катастрофа во следната деценија.

510 Прегледи