Сите сме свесни дека во овој 21 век, ракот најде одлична подлога да се развива, па така оваа болест со секоја помината година го зголемува бројот на заболени лица.
Сите знаеме колку е тешко да се излечи доколку се појави кај човекот, но од друга страна постојат многу начини со кои можеме да спречиме ракот воопшшто и да се појави.

Намалете со пиењето на алкохол – пробајте да го намалите алкохолот на две пијачки дневно за мажите и само една пијачка дневно за жените. Стандардната доза е 0.5 литри за пиво, 40 мл за ликерите и 1.5 дцл за вината.

Јадете храна богата со влакна – храната богата со витамини го намалува ризикот за појавување на ракот.

Јадете помалку месо – избегнувајте го црвеното месо колку што е можно повеќе и целосно отфрлете го обработеното месо. Дури и многу малку количини може да ги покачат шансите за појавување на рак.

Јадете повеќе лук – лукот е полн со хранливи материи кои помагаат во појавувањето на канцер и други болести.
Пробајте да спортувате барем 3 пати неделно – од 20 до 30 минути на ден е сосема доволно.

Јадете свежо и разновидно овошје и зеленчук, јадете храна која е богата со омега-3 масни киселини и сето тоа комбинирајте го со најразлични зачини (лук, ѓумбир, црвен пипер, курукума, шафран) и маслиново масло.

268 Прегледи