Еве пет начини:

1. Задолжително присуство

Децата со закон се принудени да одат на училиште и немаат друг избор. Тие се ефикасни затвореници во нивната институција 30 часа неделно и предмет на наплаќање ако не пропуштат премногу денови на училиште.

Тоа го прави сè друго што им е подложно на училиште уште попречувачко, бидејќи детето не може да се откаже од системот без поддршка од родител.

2. Тие не можат да изберат што да учат

Во училиштата има малку простор за индивидуални преференции, каде што е клучна стандардизацијата на содржината. Џон Тејлор Гато бил учител на годината во Њујорк во 1991 година, но подоцна поднесе оставка и стана гласен критичар на училиштата.

Во својот есеј “Шести наставник по училница”, Гато вели дека училиштата ги учат децата да бидат зависни од другите за да им дадат знаење, а не сами да бараат знаење:

“… Јас не одредив кој наставен план ќе го проучувате. (Наместо тоа, ги спроведувам одлуките пренесени од луѓето што ме плаќаат). Оваа моќ ми овозможува да ги одвојам добрите деца од лошите деца веднаш. Добрите деца ги извршуваат задачите што ги назначувам со минимален конфликт и пристоен показ на ентузијазам. Од милиони вредни работи што треба да ги научам, одлучувам за што има малку време. Изборите се мои. Љубопитноста нема никакво важно место во мојата работа, туку само во согласност. ”

3. Принудена асоцијација

Не постои бегство од другите ученици во класот на детето или од наставникот. Секое дете мора да остане во својата училница. Тој мора да зборува кога му зборуваат учителите и другите авторитети.

И тој мора да работи со други ученици кога е наложено. Додека едукаторите ги жалеа непрестајните малтретирања кај учениците, младите жртви немаат каде да трчаат.

4. Недостаток на телесна автономија

Децата во училиштата се предмет на каприците на авторитетни личности во прашања што се однесуваат на нивното сопствено тело.

Тие мора да побараат дозвола да одат во тоалетот; има одредено време за јадење, зборување и работа. Тие можат да бидат казнети за да станат од своето место или да се дружат со колегите.

5. Нивниот имот не е нивен

Училиштата го бараат правото да бараат ранци и шкафчиња на учениците и да ги конфискуваат предметите што ги сметаат за незаконски.

Јавниот училишен систем е најлош пример за ваквите практики на ограничување на слободата, бидејќи има додадена разлика што се финансира со кражба – оданочување. Но, многу приватни училишта, исто така, следат слична структура.

“Експертот”, наставникот, доставува информации до заробените ученици. Нивната работа е да седат, слушаат и папагалот да ги врати информациите за да докажат дека го научиле. Оние кои не ги почитуваат овие правила ќе се соочат со казна.

304 Прегледи