Научниците од целиот свет во вторникот објавија остри предупредувања до човештвото во полугодишниот извештај за намалувањето на биолошката разновидност на Земјата, што покажува дека околу 60 проценти од цицачи, птици, риби и влекачи биле уништени од човековата активност од 1970 година.

“Она што е сè појасно е дека човечкиот развој и благосостојбата се потпираат на здрави природни системи, а ние не можеме да продолжиме да уживаме во првиот без последниот”. (World Wildlife Fund)

Индексот за живеење на Светскиот фонд за животински фондови открива како неконтролираната пренатрупаност на земјиштето, храната и природните ресурси на човекот го елиминирало најголемиот дел од дивиот свет на човечката цивилизација, како и на животните во светот.

“Ние сме заспани убавици кон работ на карпата”, изјави Мајк Барет, извршен директор за наука и конзервација на WWF, за Гардијан. “Ако имало пад од 60 отсто во човечката популација, тоа би било еквивалентно на празнење на Северна Америка, Јужна Америка, Африка, Европа, Кина и Океанија. Тоа е обемот на она што сме го направиле “.

https://www.wwf.org.uk/updates/living-planet-report-2018?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_content=301001&utm_campaign=FYW&pc=VDD001002

438 Прегледи