Луѓето имаат тенденција да размислуваат за Амазон како за голема продавница на интернет. Сепак е многу повеќе од тоа.

На пример, во август 2013 година, набргу откако основачот и главниот извршен директор на Амазон, Џеф Безос, го купи “Вашингтон пост”, се пишуваше за Амазонските веб-страници на самиот Амазон кои имаат стотици владини агенции како клиенти.

Меѓу нив е Централната разузнавачка агенција (ЦИА) со која Амазон имал 10 годишен, во вредност од 600 милијарди долари договор за изградба на приватни облак-сервери во ЦИА центри за податоци.

Амазон, исто така, бара профит од продажба на владини агенции за препознавање на лицето кои можат да помогнат во спроведувањето на масовниот надзор. Но, постои отпор од некои Амазон акционери кои велат дека таквата продажба е лош бизнис.

Резолуцијата предложена од страна на некои акционери за разгледување на годишниот состанок на Амазон на пролетта го повикува одборот на директори на Амазон да “забрани продажба на технологијата за препознавање на лицето на владините агенции, освен ако одборот не заклучи, по евалуација користејќи независни докази, дека технологијата нема да предизвика или да придонесе за актуелни или потенцијални прекршувања на граѓанските и човековите права “.

Прочитајте ја целата резолуција со клик ТУКА.

507 Прегледи