Животна лекција од страна на Дејвид Галипо, поранешен војник во канадските вооружени сили (2007-2014).

Судбината е верување. Тешко е да се каже дали е реално или не. Имам биполарна болест со психотични карактеристики која јас не ја одбрав. Јас не го купив тоа во самопослуга. Пред таа болест, бев прилично успешен. Сето тоа се случи во еден ден и оттогаш ми го промени животот. Дали сум предодреден да пропаднам? Дали бев предодреден да станам биполарен еден ден? Дали сум осуден засекогаш? Искрено, не го знам одговорот.

Се обидов да направам самоубиство еднаш. Од тогаш, мојот живот не е подобар од тогаш. Потоа имав сопствен проект со кој требаше да го продолжам студирањето на магистерско ниво и тоа не успеа. Се разбира, знаев дека доаѓа, затоа бев депресивен. Не верувам дека некој има судбина да изврши самоубиство. Имате живот и имате избор на она што можете да го искористите најмногу од него.

Важно е да не останеме само надежни, туку да станеме продуктивни на начин на кој можеме да најдеме цел од својата мизерија. Решив да се вратам на пишувањето, бидејќи тоа е единственото нешто што работи токму сега. Тоа е единственото нешто што сум го нашол корисно за општеството и на ист начин да се допре до другите луѓе. Така, тоа е да се убијат две птици со еден камен.

Дојдов во Монтреал сам без семејство или пријатели. Отидов во салата за итни случаи трипати од тогаш. Двапати го сретнав истиот лекар за итни случаи. Тој ми повтори дека самоубиството е трајно решение за привремен проблем. Дека јас треба да го окупирам моето време на продуктивен начин, бидејќи работата беше единствениот начин да се спречам да имам здодевност и да се чувствувам самоубиствено повторно. Му одговорив дека биполарноста е постојана и дека имав право да се жалам.

Искрено, имаме сите наши проблеми. Не можам да им судам на другите луѓе за нивните ситуации. Да, на некои им е полесно од другите, но сите не се ослободени од грижи и тешкотии. Сите ние се соочуваме со нашите предизвици и зависи од нас да се справиме со нив на најпродуктивен начин за да ги претвориме нашите животи на подобро.

Да се ​​биде самоубиствен не е избор, туку да се откажеме од самоубиствениот режим. Треба да избегате од овој модел на мислата на самоодразување и обидете се да најдете нешто за да бидете продуктивни повторно за придобивките на другите. Нема судбина. Вие ја креирате сопствената судбина со свои сопствени избори. Јас не одлучив да бидам биполарен. Тоа е само лоша среќа што ме натера да се разболам преку генетска лотарија. Но решив да напишам тука за да ви помогнам.

209 Прегледи