Голем дел од неговите книги го направија славен во Русија за време на годините кога христијаните страдаа од прогон под атеистичкиот комунизам.

Од рака до рака, од личност до личност, неговите дела се ширеле меѓу верните христијани во 70-тите и 80-тите, допирајќи многу животи во процесот.

Многу руски христијани сега го препознаваат како светец.

Меѓу руските христијани, отец. Серафим Роуз е еден од најпознатите сакани Американци. И во Црквата на Успение во Москва, тој е почестен меѓу најомилените Светии. На ѕидот на црквата има икона што стои покрај неговиот духовен отец, Свети Јован Максимович.

Роуз се обиде буквално сè, од протестантизмот, до атеизмот, до будизмот. Учел повеќе јазици и ги проучувал најпопуларните филозофи во светот, но никогаш не ги нашол одговорите на најдлабоките прашања и потреби на неговото срце.

Потоа, во Сан Франциско, влегол во Руската катедрала на Богородица “Радост на сите кои тагуваат” и сфатил дека конечно се вратил дома. Наскоро бил примен во Православната Црква, земајќи го името “Серафим”, а него го подучувал и самиот Свети Јован Максимович.
Серафим се преселил во пустината во северна Калифорнија, живеел како руски православен монах, и на крајот бил ракоположен на свештенството. Покрај набљудувањето на дневните услуги во манастирот, о. Серафим објавил многу книги и статии, ширејќи ја вистината на православното христијанство во свет кој очајно имал потреба од надеж и спасение.

Неговите книги и понатаму се широко достапни во Русија денес.
Безброј Руси зборуваат за влијанието на Отецот. Серафим што го направил во нивниот живот. Дури и сега, во Русија, продолжуваат луѓето да ја искажуваат својата благодарност. Некои Руси велат дека некои од нивните први изложености на христијанската вера биле благодарение на овој американски монах.

494 Прегледи