Фото – ФОНЕТ

Митрополитот Црногорско-Приморски Амфилохиј објасни дека не ги мрази членовите на ЛГБТ популацијата и дека тој не бил хомофобичен, туку “гревофоб” и дека не сакал да прифати дека сексуалната ориентација не била болест, бидејќи вели дека ниту една религија не ја прифаќа.

– Познато е дека тоа е болест, а има такви кои знаат дека тоа е болест. Во Божјите книги се зборува за Содом и Гомор, така да ова е болест. Борејќи се со ова, Јас сепак не ги мразам тие луѓе. Никој не ги сака повеќе од црквата Божја, и од љубов и грижа за нив, таа им кажува што е Божјата праведност и вистината за да ги спречи да одат во пеколот, рече тој.

Според него, ЛГБТ пропагандата врие во малите деца, а црквата сака да ги заштити.

362 Прегледи