1. Филија
Филија е длабок тип на љубов што го цени пријателството во повеќе огнени аспекти на љубовта. Филија е поврзана со длабокиот тип на врска што ќе се развие на бојното поле, покажувајќи лојалност кон вашите пријатели и жртвување за своите интереси. Ова, исто така, ќе се изрази во вашата способност да ги споделите своите емоции со нив.

2. Ерос
Ерос, е именуван по грчкиот бог на плодноста, и е огнен, сексуален и страстен тип на љубов. Ова би било дел од вашите желби, но исто така може да стане нездрав (и исцрпувачки) тип на љубов ако се претвори во зависност. Ерос, всушност, се сметаше за опасен и ирационален вид љубов од страна на Грците, бидејќи има способност да те фати и да ја поседува твојата душа.
Овој тип на љубов се обожува во многу современи општества денес, и додека е сосема нормално на почетокот на врската – тоа може да доведе до компликации подоцна.

3. Лудус
Лудус е разигран и приврзан по природа – детските квалитети што често ги гледате кај млади љубовници или деца кои се заљубиле. Лудус е фаза на дружење кога се буниме и се шегуваме меѓусебно, по огнот на ерозите, тоа е формирање на пријателство што следува.
Лудус, исто така, може да се изрази со странци преку танцување и разиграни шеги, но во крајна линија е важна фаза на долгорочни односи откако вистинската похотна сцена почнува да се врти.

4. Прагма
Прагмата е зрела љубов што доаѓа со возраста. Ова е длабокото разбирање што го имаат 2 луѓе, кога имаат поминато вистински продолжен временски период еден со друг. Прагма е резултат на сите видови на љубов преживеани, а потоа се движи напред кон нова ера на љубовта. Станува збор за компромис, трпеливост и толеранција на двете страни. Откако ќе стигнете до оваа фаза, ќе се познавате на ниво подлабоко од некој друг.

5. Филаутија
Самата љубов е клучот за сите други видови на љубов што успешно се извршуваат и токму тоа ја претставува филаутијата. Всушност постојат два вида на самољубие – првиот е нарцисоидна и нездрава опсесија со себе, другата е повеќе како самоодржување. Не е важно колку добро сте намерни во сето тпа, сепак невозможно е да се врзете со празна чаша и здравата филаутија ви овозможува да ја задржите целосната чаша.
Самата љубов и самото јакнење одат рака под рака – како да се сакаш, а да не треба да направиш ништо што ќе ти ја одземе слободата и оспособувањето.

6. Агапе
Агапе е безусловна несебична љубов. Тој е мек, нежен и се протега на целиот живот. Агапе подоцна беше преведен на латинскиот збор caritas, што значи”добротворна организација”.

Овде игра фактот дека нема одвоеност и здравото самољубие (филуција) и безусловната љубов (Агапе) се нешто слично и се поддржуваат еден со друг. Вие не можете да уживате во безусловното без прво да се сакате себеси и ако сакате да се сакате без размислувањето на другите, тоа е нездраво изразување на самољубието.

Сите овие видови на љубов се надополнуваат едни со други и им служат на нивната намена, но крајната љубов започнува со себе.

359 Прегледи