Apple им наложи на своите добавувачи драстично намалување на производството на новиот iPhone X според азискиот излез на Nikkei. Намалувањето, кое ќе го сруши бројот на iPhone X за кој што се произведени 20 милиони единици за првиот квартал, наводно, е директен одговор на екстремно ниските продажби на производи, бидејќи многу шпекулации се поради тоа што претпријатието далеко ги блокира старите уреди. Акциите на Епл се намалија во понеделникот по објавувањето на извештајот на Никки, според CNBC. Познатиот аналитичар на “Епл”, Минг-Чи Куо, очекувал дека iPhone X ќе биде “крајот на животот” до летото 2018 година.

Епл неодамна доби лавина на тужби од лути клиенти кои би можеле да застанат на репутацијата на корпорацијата засекогаш. Многу критичари го обвинија техничкиот гигант за забавување на старите iPhone телефони како дел од сивата стратегија за да ги натера корисниците да ги надградат новите уреди.

Акциите се намалиле за 1,9 проценти во еден момент рано во понеделникот, и е намален за 4,9 проценти од 22 јануари, објави CNBC, изедначувајќи ја, во изминатата недела, сп пад од 45 милијарди долари во вкупна акционерска вредност.

376 Прегледи