Имаше еден млад човек кој побара од Бога да го научи да го сака целиот свет непристрасно, без да бара свој профит. Тој сакаше да чувствува несебична љубов. Тој сакаше да ги сака чудните и сложени луѓе со сета своја душа и целото негово срце.

Поминаа години, и истата личност, на возраст од 45 години, го посети островот Тинос, застана пред иконата на Богородица и заплака, жалејќи се од својата жена: “Боже, зошто си ја испратил кај мене? Зошто оваа личност е секогаш со мене, и зошто нашиот семеен живот е толку тежок? Не се сакаме еден со друг. Ние постојано се расправаме и се бориме. Ние се повредуваме еден со друг. Многу пати сме на работ на развод. Мој Господи Исусе Христе, јас сум во неволја. Зошто се случи тоа? Не можам да најдам никакво објаснување. Зошто Бог ми го испрати сето ова? “Пресвета Богородица се обиде да му даде одговор на таа молитва. Таа го потсети човекот дека на 20-годишна возраст се молел да има семејство, велејќи му на Бога: “Помогни ми, Боже, да сакам несебично. Научи ме да сакам правилно. “Години летаа. Младиот човек наполнил 30, а потоа 35. Се оженил. Тој наиде на некои проблеми и тешкотии. Отпрвин мислеше дека тие се случајни, но кога се сеќаваше на овие минати настани и ги поврзуваше точките, тој беше убеден дека тие не се казна или несреќа, туку одговор на неговата претходна молитва. Гледаш?

Сè што ни се случува е резултат на нашите сопствени барања. Тоа ни е потребно. Се разбира, тоа е корисно. Тоа нè учи да сакаме, да се смириме и да го продлабочуваме нашето спознание за Бога. Може да се спротивставиме: “Зарем не постои поинаков начин да се постигне тоа? Кога се молев, не го барав тоа. Се разбира, сакав да знам како да се сака, но не знаев дека ќе настанат страдања и болки. Не барав проблеми. Зошто толку многу болка? Нема ли поинаков начин? “Верувам дека не постои друг начин. Тоа токму животот. Казанџакис го побара светиот пустиник на планината. Атос, “Има ли поинаков начин – поедноставен и поудобен?” Пустиникот, чие име беше Макариос, одговорил: “Има само еден начин, драги мои, и тоа се нарекува горен пат. Болно е и мораш да ја пролееш крвта за да отидеш таму. “Кога се качуваш на планина, твоите коленици болат и твоето срце е уморно од пумпање на зголемени крвни зрнца. Сепак, не постои друг начин да се стигне до планината и да се види изгрејсонцето. Не постои друг начин да се постигне спасение на вашата душа.

Така се спасува душата. Така нејзината убавина е сочувана и се множи. Така почнува да цвета. Цветовите цветаат благодарение на топлината на сонцето, благодарение на болните капки од дожд што ги погодија нивните лисја, и благодарение на снегот што ги замрзнува. Така функционира природата. Така функционира овој свет. Така Бог функционира. Можете да се спасите само со надминување и трпејќи тага и болка.

Фрагмент на книгата на архимандритот Андреј (Конанос)

насловен “Бракот и неговите проблеми …”

370 Прегледи