Отец Џозеф Глисон

Едно лице работи на вашиот имот еден час, а му плаќате 100 долари за еден час работа.

Друга личност работи иста работа за вас, цел ден, ставен десет часа на тешка работа. Вие му плаќате 10 $ / час за неговата работа.

Дали е ова фер? Светото Писмо вели дека да.

Според т.н Свет, “еднаквоста” е една од главните добродетели.
Според Светото Писмо, еднаквоста не е ни пожелна.

Светот секогаш е во спротивност со Црквата. Секогаш. Тоа треба да се очекува. Тие се две различни кралства, управувани од два различни кралеви. Исус е Царот на Црквата. Во меѓувреме, Светото Писмо ни кажува дека Сатаната е “богот на овој свет” (2 Коринтјаните 4: 4). Така, не е можно да се сака светот во исто време како што го сакате Исус. Мора да го следите или едното или другото. Ако го сакате светот, тогаш љубовта кон Отецот не е во вас (1 Јован 2:15).

Според Писмото, Бог не им суди на луѓето подеднакво. Ниту, пак, ги наградува подеднакво. Ниту, пак, има желба да го стори тоа. И Писмото вели дека оваа нееднаквост е совршено фер и правична и законита и праведна.

Во параболата за работниците во лозјето (Матеј 20: 1-16), Исус вели дека небесното царство е како поле, каде што одреден број работници одат во долги часови во топлината на денот. Некои работници се појавуваат подоцна и работат само половина ден. Конечно, некои доселеници само работат во полето за еден час.

Дали сопственикот на лозовите насади ја плаќа истата цена на секој работник?

Не! Воопшто не.

Тој им дава иста сума на пари на сите, без оглед на тоа колку часови работеле. За оние кои само работеа еден час, тој даде целодневна исплата. За оние кои работеле цел ден, тој платил целодневна исплата.

Тоа е како Исус да плаќа 10 $ / час на луѓето кои работеле цел ден,
додека тој плаќа $ 100 / час на луѓето кои се појавија доцна и само работеа еден час.

Не е изненадувачки, луѓето кои работеле цел ден беа малку разочарани. Откако приврзаниците добиле целосна плата, тие претпоставуваа дека нивната дополнителна работа им заработила дополнителна плата. Не е така, вели Исус.

. . . тие се пожалија против земјопоседникот, велејќи: “Овие последни луѓе работеа само еден час и ги направивте рамноправни со нас, кои го носеа товарот и топлината на денот”.

Но тој одговори на еден од нив и рече: “Пријател, јас не ти правам лошо. Зарем не се согласивте со мене за еден денариум? Земете што е твое и одете по вашиот пат. Сакам да му дадам на овој последен човек исто како тебе. Зар не е дозволено да правам што сакам со своите работи? Или твоето око е зло, бидејќи јас сум добар? “Значи, последниот ќе биде прв, и првиот последен. Зашто мнозина се повикани, но малкумина се избрани “(Матеј 20: 11-16).

Исус вели: “Јас не ти правам лошо. . . . Зар не е дозволено да правам што сакам со моите сопствени работи? ”

Добро е и правилно е да ги наградува луѓето како што сака. Тој никогаш не им дава на луѓето помалку награда отколку што заслужуваат. Но, ако Тој одлучи да биде особено великодушен за некој друг, тоа не Го обврзува да им ги дава сите специјални подароци на сите.

Во меѓувреме, современото општество е вљубено со фрагменти како “еднакви права”, “афирмативна акција”, “еднаква плата за еднаква работа” и многу други слогани кои откриваат зависност од концептот на “еднаквост”. Тоа е како самоцентрично дете на кое му е дадена вкусна кекс, а потоа се жали поради тоа што неговата кекс има само 15 посипувања на неа, додека пак неговата братска чаша има 20 насипи. Како и себичните деца, современото општество гледа нееднаквост, “Тоа не е фер!”

Преокупацијата со “еднаквост” е само тенок превез за алчноста, откривајќи недостаток на љубов кон својот брат. Без оглед на тоа колку попрскувања се на вашиот кекс, вие сте алчни, бидејќи кексот на вашиот брат има повеќе. Без оглед на тоа колку добро ги исполнувате вашите потреби, со завист се претворате во зелена боја, бидејќи вашиот брат има поголема куќа, или поубав автомобил или поголема банкарска сметка.

Според светската мантра на “еднаквост”, ние треба да се лутиме во секое време кога друго лице добива изобилство на благослови надвор од она што го добивме. Светот нè поттикнува да не се радуваме на просперитетот на еден брат.

Во меѓувреме, Бог на љубовта бара да, се радуваме со оние што се радуваат и плачеме со оние што плачат ‘(Римјаните 12:15).

Навистина, просперитетот на нашиот брат не е повод за алчност, завист или барање за “еднаквост”. Напротив, тоа е повод за радост, затоа што го сакаме нашиот брат.

 

323 Прегледи