Научниците неодамна откриле интересен факт.

Делфините треба да ја променат фреквенцијата на која комуницираат.

Бучавата на морски мотори и работата на различни механизми под вода, чиј број брзо се зголемува секој ден, ги спречува да ја изведат оваа комуникација.

Денес се создава и мешање и за православните верници: цркви се запленети, луѓето се загрозени, права се прекршени.

Сепак, сето ова не треба да нè отфрли од вистинскиот спасувачки чекор.

Одиме кон Христа. И покрај сите тешкотии и испитувања. Нашиот јазик на комуникација едни со други и со светот е јазик на љубов и почит. Ако некој се попречи, треба да го продлабочиме нашето знаење за овој јазик и да го подобриме во тоа, и секогаш да му бидеме лојални. Нашата постојана фреквенција е фреквенцијата на љубовта.

Сите испитувања нè учат да имаме свесна вера, наместо да веруваме во природен проток, по инерција.

Како да научиш да веруваш вистински? Апостолот Павле рекол: “… верата доаѓа со слушање и слушајќи преку словото Божјо” (Римјаните 10:17). Божјото Слово е извор кој се преобразува и не променува, нашиот поглед на светот и нашето битие, кое го сее семето на вистинската вера.

Нека Бог ни ја даде целата сила да одиме кај Него во единствената вистинска насока која е наведена во Евангелието: “Бог е љубов”. И можеби сака да стане нашата мерка и нашата постојана фреквенција.

Митрополит Ентони (Пакинич)

286 Прегледи