Господи и Господару на мојот живот! Духот на љубовта дај му го, на Твојот слуга! “Бараме љубов, што е исполнување на целиот закон; зашто, ако немаме љубов, тогаш според зборовите на апостол Павле, ние сме како кимвара со цигли (1Кор.13: 1).

Дури и ако имаме дар на пророштво, големо знаење и вера што може да ги движи планините, но немаме љубов – ние не сме ништо. Најголем пример за љубов кон нас е нашиот Господ Исус Христос. Она што го кажа и направи во текот на деновите на Неговиот земен живот, а потоа се манифестира на Голгота, е непрестајна проповед за љубовта.

Ова значи дека стекнувањето љубов е најголемата и најважната задача на нашиот живот, за која секогаш треба постојано да бараме, постојано и непрестајно – за наша цел е да станеме поблиски до Бога и да станеме совршени, како нашиот Небесен Отец. Без љубов сме бескрајно далеку од Бога.

Љубовта е она што сите светилишта го одгледувале во нивните срца, што е дадено од Бога како Негов преголем дар на благодатта за исполнување на Христовите заповеди.

Дури и ако некое лице е родено со кротко срце, тој мора да издржи многу и да помине низ патот на крстот на страдањето, така што може да изгори некогаш поголем пламен на Христовата љубов во своето срце; така што љубовта што му била дадена од неговото раѓање некогаш ќе се размножи.

Особено изобилни беа срцата на луѓето преплавени со Христовата љубов во времето на апостолите, кога луѓето се сакаа еден со друг како браќа, исполнувајќи ја заповедта на Христос. Господ може да каже за нив, со тоа сите луѓе ќе знаат дека сте мои ученици, ако имате љубов еден кон друг (Јв.13: 35).

Но, сега дојде страшно време за кое Господ зборуваше, укажувајќи на знаците на Неговото второ доаѓање: И тогаш многумина ќе бидат навредени и ќе се предадат еден со друг и ќе се мразат еден со друг (Мт. 24:10). Тоа е она што ги мачи и ги топи нашите срца.

Неподносливо е тешко да се живее и да се види дека наместо Христовата љубов, меѓусебната омраза беснее. Каков неискажен ужас што го доживеавме неодамна, кога германскиот народ, кој го призна христијанството, заедно со другите христијански народи, ги извршил таквите зли дела и исмејување на законот на љубовта како што ние никогаш не сме го виделе. И она што останало од законот на љубовта кај оние злосторници кои закопаа деца и стари луѓе, ги уништија главите на новороденчиња со камења и избришаа десетици милиони луѓе?

Што можеме да направиме, како треба да го разгледаме ова? Љубовта кон Христа треба да се сочува во срцата на Христовото мало стадо до Второто доаѓање на нашиот Господ Исус Христос. Овие ужаси на животот, неправедноста и кршењето на љубовта што ги гледаме секој ден и секој час, треба да нѐ поттикнат да го загремеме ова големо чувство во нашите срца.

Љубовта им се дава само на оние кои ги исполнуваат Христовите заповеди, кои одат без враќање на тесниот пат на страдање, без разлика што се заканува. И ако ние цврсто и непрестајно одиме кон светлината на љубовта, тогаш ќе ја достигнеме.

Но, дали можеме да ги сакаме луѓето што нè мразат? Можно е, барем во некоја мала мерка. Штета е една форма на света љубов. Зарем не треба да се жалиме со сите наши срца за оние кои го отфрлија Христа и да одиме по патот на уништувањето? Тешко е да ги сакаш со чиста, целосна љубов. Но, можно е да ги жалиш, со каење на срцето дека овие несреќни луѓе се на патот на уништувањето.

Големиот свети Серафим Саровски бил нападнат од ограбувачи кои го победиле речиси до смрт, му го скршиле черепот и ребрата, така што тој ја изгубил свеста и лежел неколку месеци во манастирската болница додека не дојде Пресвета Богородица и да го исцели. Како се однесувал со своите престапници? Тие беа уапсени, предадени на судијата, но Свети Серафим со солзи молеше да не бидат казнети, за да бидат ослободени. Тој ги жали, и тоа значи дека ги сака.

Многу светии покажаа таква љубов. Значи, самиот Бог се сожалува и има трпеливост со грешниците. Еве еден пример за Божјото долго страдање. Таму некогаш живееше страшен арамија по име Варвар, кој уби над 300 луѓе. Но, подоцна тој му се поклони на Бог дека не само што му е простено и сакан од Господа, туку и го прими дарот од чудесни дела.

Никој нека рече: “Како можам да ги сакам оние што го отружуваат нашиот живот и го срамуваат нашиот народ?” Ние не треба да ги проколнуваме, туку да ги жалиме тие луѓе, а потоа Христовата љубов постепено и незабележливо ќе навлезе во нашите срца. Човекот кој секогаш се стреми да му угоди на Бога, се моли, го понижува телото и се обидува да им помогне на луѓето околу него, бездруго ќе го стекне ова големо чувство и љубов кон Христа, и ќе се истури до преплавување во своето срце, Свети Серафим Саровски за сите илјадници грешници што му пристапиле.

Молете се за таква љубов кон Бога со зборовите на свети Ефрем Сириски: “Господи и господару на мојот живот, дај му дух на љубов, на Твојот слуга!” И Бог ќе ти го даде духот на љубовта!

Свети Лука, архиепископ на Крим

394 Прегледи