Во обидот да се дешифрира богот на масонството, постојат многу индикации кои упатуваат кон мрачна сила која е инженер или творец на овој свет, особено дистописките аспекти на овој свет што некои луѓе го нарекоа “Основање”, “Систем” или “Матрикс”.

Не е случајно што во самата филмска серија “Матрикс”, Нео конечно се сретнува со својот творец, односно со суштество кое го создаде целиот систем. Тој е наречен “архитект” и е претставен како брадест стар човек.

Сатурн, богот на времето, жетвата, закон и смрт, е исто така претставен на овој начин.

Масоните вообичаено се однесуваат на нивниот бог како на “голем архитект на универзумот”, додека Гностиците го користеа истиот поим во однос на тиранинот за кој тврдат дека создал лажна, инфериорна копија од оригиналниот совршен свет (тие исто така ја нарекувале оваа сила “Демиург” и “Јалдабаот”).

Примарната буква на масонското лого, G е затворена во квадрат и компас, кои се алатки на инженерите, или архитект кој дизајнира и црта со нив за да создаде нешта.

Лесно е да се изгубите овде во имињата, но поентата е да се видат врските. Постојат многу имиња, но една основна сила стои под сите имиња.

Архитект / Демиург е суров бог кој во основа е иста сила како Сатаната или Ѓаволот и живее со многу други имиња, како што гледаме и ќе видиме подоцна.

484 Прегледи