фото – spzh.news

Светиот Синод на Бугарската Православна Црква изрази став кон претстојната ЛГБТ парада во Софија, повикувајќи ги членовите на ЛГБТ заедницата да се откажат од своите гревови.

Парадата е закажана за 9 јуни.

Во својата изјава, објавена на официјалната страница на бугарската Црква, Синодот изјавува дека нејзината позиција кон гревот останува непроменета.

Наместо да се занимаваат со паради на гордоста, архиереите повикаа на побожност и одрекување од гревот и неговите демонстрации.

“Земајќи ја во предвид слободната волја, Светата Православна Црква повторно ги повикува своите деца, браќа и сестри и со љубов ги потсетува дека слободата е одговорност, и дека вистински слободниот човек, ако сака, може да се ослободи од гревот со Божјиот помагач во пазувите на Светата Православна Црква “, се вели во соопштението на Синодот.

“Секоја човечка душа е повредна од целиот свет”, се заклучува пораката на Синодот “, затоа Синодот потсетува дека Бог не ја сака смртта на грешникот, туку дека злите ќе се одвратат од својот пат и ќе живеат (Езекиел 33: 11). ”

Целата Православна Црква и Бугарската Православна Црква постојано застануваа против сексуалната девијација која се манифестира надвор од границите на бракот помеѓу еден маж и една жена. Како одговор на 2016-тата ЛГБТ парада, Светејшиот Патријарх Неофит од Бугарија напиша дека, иако покажува “грижа, одговорност и љубов на пастирот” за хомосексуалните луѓе, Црквата е решена да се спротивстави на “обидите да покажат грешна тенденција како норма во нашето општество, како повод за гордост и пример за следење “.

“Современото општество, растргнато од своите христијански корени, во своите напори да биде толерантно и хумано, го заменува разбирањето на основните вредности, како што се љубовта и слободата, и ја нарекува хомосексуалноста со морално неутрални изрази како што се” сексуално малцинство “или” поинаква сексуална ориентација ” патријархот напишал: “Но од љубовта на еден човек, да ги цениме и да ги почитуваме, но не значи да се биде рамнодушен кон патот што го поминуваат: вистински или лажен, пат кон спасение или уништување, до живот или смрт”.

Грузиската Патријаршија неодамна објави дека ќе одржи поворка во чест на семејна чистота и масовни свадби низ цел Тбилиси на 17 мај, денот наречен “Денот на семејната светост и чест за родителите” од Неговата Светост Патријарх-католикос Илија II, како истиот ден против Меѓународниот ден против хомофобија, трансфобија и бифобија.

Молдавската православна црква неодамна ја повика владата да забрани марш на ЛГБТ во главниот град Кишињев.

291 Прегледи