Бројот на вештерки и викани(маѓепсници) во САД драстично порасна од 1990-тите години, а можеби се најмалку 1,5 милиони, според извештајот на Кристијан Пост. Растот на гатањето се совпаѓа со луѓе кои се чувствуваат отуѓени од организираната религија; еден катализатор може да биде злоупотреба на деца или скандалите на католичката црква. Според податоците на Кварц, студија на колеџот “Тринити” и Центарот за истражување на Пју, “Кристијан пост” додаде: “Практиката на гатање значително се зголеми во последниве децении; кои се идентификуваат како вештерки а се зголемија истовремено со порастот на “естетиката на вештерките”.

Бројот на викани во САД се зголеми од 8.000 на 340.000 помеѓу 1990 и 2008 година, според трите верски истражувања спроведени од колеџот Тринити во Конектикат кои тврдат дека 0,4% од популацијата од 1 до 1,5 милиони Американци – “се идентификуваат како Викани или Пагани, “според истражувачкиот центар на Пју.

172 Прегледи