Чарлс Дарвин, најпознатиот светски биолог и истражувач на возбудливи видови, имал навика да се препушти на новиот вид што ќе го откриел.

Чарлс Дарвин е добро познат по неговата студија и ценење на животните што ги открил за време на неговиот живот.

Но, се покажа, и покрај тоа што ги ценеше за она што го донесоа на научната маса, ги ценел и за она што го донесоа на друг вид на маса – кујнската маса, посебно.

Вистина, најпознатиот светски биолог и истражувач на нови и возбудливи видови имал навика да се препушта на новиот вид што ќе го откриел. Во текот на неговиот живот и патувања, тој го земал месото на десетици различни животни, меѓу кои и пумата, птицата слична на ној, и дури и глодар од 20 фунти.

Дарвиновиот вкус за ретки животни започнал за време на неговите денови на Универзитетот во Кембриџ, кога се приклучил на клубот познат како Клубот Клут.

Клубот, како и повеќето, се среќаваше неделно. Меѓутоа, каде што повеќето клубови се состанаа да разговараат за нивните неделни должности, клубот имаше само една должност – да ги консумираат “птиците и ѕверките, кои пред непознатото им беа непознати на човечкото непце”.

За време на своето време заедно, клубот земал главно птици, меѓу кои и јастреб, птица слична на херона наречена горчина, и кафеав був. Бувот, сепак, беше пропаст на клубот, бидејќи тие го изгубија својот вкус по дегустација на своето “неописливо” месо. Очигледно, тоа не беше добар вид – неопислив.

Иако неговите членови на клубот Клутон можеби биле заплашени од бувот, Дарвин дипломирал со силен наклон за необични избори за храна.

По започнувањето на неговата турнеја низ светот на HMS Beagle, Дарвин ги продолжи своите кулинарски авантури. И покрај неговата посветеност на проучувањето, класификацијата и каталогизирањето на ретките животни кои ги најде, тој можеше да се поведе и да се обиде, во име на науката.

Додека во неговото патување, Дарвин пробал пума, што ја опишал како “извонредна по вкус”, тој исто така пробувал и јадел игуани, армадилос и неговите познати гигантски Галапагос чеврии. Не само што ги јадел желканите, туку исто така земал чаша содржина на мочниот меур на желка, што тој го опишал како “чист” и “малку горчлив”.

Во Аргентина, тој, исто така, вечерал една помала реа, јужноамериканска верзија на ној, за која неколку месеци се обидуваше да ја проучи. Очигледно, неговиот тим, свесен за неговата желба да консумира ретки суштества, ја подготви птицата без да го информира Дарвин за тоа што е.

Откако сфати дека тоа е неговата уште некласифицирана помала рева, Дарвин панично, им нареди на сите да престанат да јадат и ги собраа сите преостанати коски, пердуви, кожа и заби, веднаш да ги испратат назад во Англија за безбедно чување.

Според неговите записи, омилениот оброк на Дарвин, додека бил на пат, бил оној од глодарот од 20 фунти, за кој се сметало дека е агути, што тој го опишал како “најдобро месо што некогаш го вкусил”.

267 Прегледи