Од една страна, просечниот работник кој напредува, се обидува да заработи повеќе отколку што троши, заштедувајќи ја разликата. Но, неговите заштеди се во валута, а не во звучни пари. Ако овие хартиени валути ја изгубат вредноста, така и неговите заштеди се намалуваат во вредност. И, тоа е многу деструктивно за економското ткиво на општеството.

Од друга страна, владата може да успее да ги задржи работите заедно печатејќи повеќе пари. Но, тогаш ќе има многу повисоки нивоа на инфлација. И тоа ќе го уништи просечниот работен поединец дури и повеќе од било кој друг.

Ниската каматна политика на Банката на федерални резерви им овозможи на луѓето полесно да ги сервисираат високите нивоа на долг. Ова не би било можно ако каматните стапки се нормални. Централните банки се насликани во ќош и создадоа повеќе проблеми во процесот, наместо да ги решаваат.

Од падот на 2015 година, има седум зголемување на каматните стапки. Претседателот Трамп ја критикува Банката на федерални резерви за побрзо зголемување на стапките и вели дека Банката на федерални резерви е најголемата закана за нашата економија. Што ќе се случи? Пазарите одеднаш ќе се срушат. Во овој момент, фиксот е внатре. Системот веќе починал во 2008 година, и ова е последниот дел пред ресетирањето.

За жал, луѓето веќе заборавиле колку е непријатно тоа што се случило во 2008 и 2009 година. Тие, исто така, немаат идеја зошто тоа се случило. Тие се свесни за фактот дека владините фискални и монетарни политики создадоа нарушувања и поделби на капиталот во економијата. Последователно, сега стана уште посериозно отколку што беше во 2007 година. Овој пат кога ќе дојде паѓањето, последиците ќе бидат многу полоши.

410 Прегледи