Европската унија, како што ја знаеме денес, набргу може да стане нешто од нашето минато! Американската разузнавачкиа агенција ЦИА, стариот континент во блиска иднина го гледа сосема поинаку – поделен на три дела – “нова”, “стара” и “православна” Европа, односно тоа би била едниствената во која Србија би припаѓала.
Во исто време, агенцијата “Стратфор” предвидува големи промени – зајакнување на Полска и Романија, преку стратешко партнерство со САД, подем на Турција како регионална сила и слабеење на германското влијание во Европа, пишува “Новости”.

Проекцијата на ЦИА за до 2020 година е предвидено од страна на Западниот блок, или “старата Европа” која ќе се состои од Германија, Франција, Австрија, Велика Британија, Шпанија, Португалија, Италија, Шведска, Норвешка и Финска. “Новата Европа” ќе ги вклучува Латвија, Литванија, Естонија, Полска, Унгарија, Чешка, Словачка, Словенија, Хрватска, со што ќе значи дека овие земји, откако поголемиот дел се членовите на Варшавскиот пакт, се сега главните американски воени упоришта во Европа.

Веќе пред речиси една деценија ЦИА предвидува дека Европа ќе се најде во голема криза, поради што влезот на балканските земји во ЕУ едноставно нема да биде можен. Затоа, дури беше предвидено дека Србија, заедно со другите балкански земји, Грција, Бугарија, Македонија и Романија, ќе бидат вклучени во групата “православни земји”. Оваа група би припаѓала и за БиХ и за Албанија.

Според проекцијата на ЦИА, во зоната “католички” земји од Источна Европа ќе биде под покровителство на САД, додека Албанија и Косово, кои се издвоени посебно, беа дел од “Православна зона”. Православната група “Стратфор” ја нарекува “гасна заедница”.

Превирањата започнаа во 2008 година, бидејќи ЕУ е во неволја, се разниша единството на Унијата и “Стратфор” предвиде дека тешко ќе може да се врати на своето поранешно единство и ако преживее, ќе функционира повеќе ограничено и фрагментарно. Тоа е наведено дека “разновидноста на системи и демографските промени во Европа ја доведоа ЕУ во состојба на напнатост, која дава малку надеж за опстанок на нејзините институции, што е пречка за мултинационални решенија за зголемување на националистички тенденции”.

Во текот на следната деценија, Европа ќе го дефинира подемот на националните држави како движечки сили на континентот. Бројот на национални држави, најверојатно, ќе се зголеми во сецесионистичките движења или распадот на земјите – вели Стратфор во проекцијата за иднината на Европа до 2025 година.

Односите во Европа ќе бидат многу непредвидливи и нестабилни, но ќе завршуваат и ова ќе резултира во тоа зоната на слободната трговија да не може да функционира без поголем протекционизам. Особено тешки последици се должат, како што е предвидено, од Германија, додека Полска ќе ја зголеми регионалната моќ. Се истакнува дека до крајот на деценијата, Турција се крева на ниво на значајна регионална сила, како главен ривал на Иран.

Економски пад во Европа е резултат на стареењето на Стариот континент, која, како што се бара од страна на ЦИА, влијае не само во губење на моќта на ЕУ како “глобален играч”, но, исто така, во судбината на НАТО, па дури и на старите воени сојузи.

Одамна е признаено дека лицето на Европа драматично ги промени миграциите, особено од муслиманските земји. Пред една деценија, ЦИА предвидува дека муслиманското население во Европа ќе се зголеми од 22 на 37 проценти до 2025 година, што би можело дополнително да ги зголеми тензиите на Стариот континент.

ЦИА, исто така, предвиде дека односите на САД со Европа ќе бидат “драматично различни” до 2020 година, очигледно, за новиот шеф на Белата куќа, Доналд Трамп. Ова, како што е предвидено, ќе резултира со отстапување од институциите од кои сме навикнати од Втората светска војна. НАТО може да биде ослабено и заменето со различна европска архитектура во областа на одбраната.

841 Прегледи