Духовни совети од архимандритот Андреј (Конанос)

Секој потсвесно верува во “теологијата” на потценување на човечките односи, бракот, љубовта, прегратките. Сето ова крие нешто нездраво …

Вие не сте Божји човек со таков неподнослив пристап!

Дозволете ни да ја наречеме лопатката, лопатка. Од надвор сте Божји човек. Сепак, се сомневам во тоа што навистина си.

Мој пријател ја доживеа сета оваа нејасна реалност. Знаете ли што ми кажа? “Црквата е место каде што секој може да дојде и да цвета или да дојде и да се одумира. Некој може да дојде во храмот за да се сокрие “. Ако влезете во црква, ќе го научите Богот на вистината, Оној Кој е извор на сета убавина, извор на сета љубов, извор на преродба и цут, тогаш, се разбира, сигурно ќе цветате. Ако се научите да го сфатите Бог како нешто безвредно и мрачно, тогаш ќе си отидете.

Црквата може да биде место за осветување, благосостојба и раст или место на осуда. Тоа може дури да влијае на вашето здравје, како и да биде засолниште каде што често доаѓате да се сокриете. Тоа може да биде засолниште на вашите проблеми.

Една жена го стори токму тоа: за неа црквата стана скриена меланхолија, нејзината нељубезна природа, патогенеза и нејзините духовни проблеми. Таа присуствуваше во црквата, но наместо да се обиде да се излечи од сите нејзини страдања, таа сокриваше сѐ, а во меѓувреме таа си го направи Бога како нејзин изговор. Во тоа лежи трагедијата: таквите нездрави работи се прават во името на Бога.

Таа му раскажува на својот сопруг: “Јас нема да ве пречелам затоа што го сакам Бог. Јас ја отфрлам интимноста затоа што сакам да се молам. Не покажувам љубов затоа што брзам да одам во црква. Јас не пренесувам топлина, бидејќи јас сум како ледениот брег во океанот поради духовни причини “. Што прави со сите овие лажни изговори? Таа се крие. Така црквата може да служи како скривница.

Затоа Свети Порфири во Оропо понекогаш ги советуваше брачните другари, на кои им беше потребна помош од специјалисти, да го купат препорачаниот лек. Светителот барал брачните односи да станат потопли и да не се постудени, да станат посилни и да не се распаднат, бидејќи добро знаел: човек не оди на небото, ако душата не се радува или се загрева во близина на Христос.

Сакам да ве прашам нешто друго, драги мои. Како се чувствуваш, ако твојот сопружник стане постуден кон Христа, поради тебе? Го даваш ладното рамо. Потоа се сретнува со свештеник и му вели: “Овие свештеници ја направија мојата сопруга таква”, која е нељубезна, далечна и чудна. Мислам дека разбирате дека нешто не е во ред. Така, ако сте подвижник, воздржан или девица, а во исто време немате масло во срцето, заборавете на небото. Апстиненцијата, аскетизмот и девственоста се убави, но под правилни услови. Критериумот е присуството на ова масло на милост, љубов, љубезност и хуманост.

Од книгата “За одредени потешкотии во бракот” од Отецот Андреј (Конанос)

Превод од Руски од Јулија Фролова.

172 Прегледи