Насилните албански криминални групи вршат “значителна контрола” во врска со пазарот за дрога во Велика Британија, додека бандите од Србија и Турција доминираат во морските трговски патишта со кокаин, се вели во извештајот на Националната агенција за криминал (НЦА) објавен во средата.

Албанците сочинуваат само 0,8 проценти од сите организирани криминалци во Велика Британија – мало малцинство во споредба со Романците (1,5 проценти) и британските државјани (61,6 проценти).

Сепак, “иако бројките се релативно мали, влијанието на овие групи е значајно”, изјави заменик-генералниот директор на НБА, Метју Хорн, за BBC Radio 4, според Гардијан.

Тој рече дека албанските банди секоја недела прават десетици илјади фунти во трансакции на кокаин и, бидејќи тие лесно го користат насилството за да го спроведат својот бизнис модел, претставуваат значителна закана.

“Ние сме загрижени дека постојат невини минувачи во ова”, вели Хорн, според Гардијан.

Годишниот извештај, насловен како “Национална стратешка проценка на сериозниот организиран криминал 2017”, исто така вели дека српските и турските групи доминираат во шверцот на поморски кокаин, додека романските групи соработуваат со мексикански колеги за увоз на кокаин од Европа во тешки товарни возила.

Таа тврди дека балканските криминалци, а особено Албанците – кои работат првенствено од Лондон – “се повеќе ја прошируваат својата мрежа на влијание, формирајќи директни односи со снабдувачите во Латинска Америка”.

Наместо да одат преку традиционалните европски центри, колумбискиот кокаин сега се испраќа директно до Велика Британија.

Што се однесува до трговијата со хероин, турските и пакистанските групи продолжуваат да доминираат на пазарот од страна на копното и морето.

Литванските банди, исто така, воспоставуваат поголема контрола на британскиот пазар на дрога, се вели во извештајот, бидејќи тие имаат подготвен пристап до огнено оружје и можат да проголтаат пари во значителен обем.

273 Прегледи