Значи, беше ли Путин во КГБ? Да, Владимир Путин беше член на разузнавачката служба на Советскиот Сојуз, КГБ. Тој дури се осврна на своето време како шпион за време на неговата прес-конференција со Трамп во Јули оваа година. Запрашан од новинар за веродостојноста на досието на Стил – во кое се нагласуваат долгогодишните напори на Русија да го земат Трамп како предност – Путин рече: “Јас бев офицер на разузнавачките служби, и знам како се прават досиеја”.

Путин се приклучи на КГБ во 1975 година, на возраст од 23 години, откако студирал право на Државниот универзитет во Санкт Петербург. Според книгата “Новиот цар” Путин беше регрутиран од страна на шефот на КГБ, Јури Андропов, кој сакаше да внесе млади аутсајдери во организацијата. Тој се обучуваше во школа бр. 401 во Санкт Петерсбург, каде што аспирантните агенти беа подучувани за тактики на разузнавање и техники на испрашување.

Првично назначен за контраразузнавање, тој беше назначен во Дрезден, Источна Германија, каде што постапи како преведувач. Според книгата “Господин Путин”, неговата мисија можеби вклучуваше регрутирање на службеници на Источна Германија, претставници на Комунистичката партија, крадење технолошки тајни и компромитирање на посетителите од Запад. Но, тоа главно беше посветено на собирање на исечоци од печатот, пишува новинарката Маша Гесен.

Путин се вратил во Русија кога падна Берлинскиот ѕид во 1989 година, палејќи ги досиејата на КГБ при излегувањето. Тој целосно поднесе оставка од КГБ во 1991 година по обид за државен удар против рускиот претседател Михаил Горбачов.

Потоа отиде во бизнис, но времето на Путин надвор од шпионската трговија беше кратко. Следниот претседател, Борис Елцин, му доделува да го води наследникот на Руската КГБ, т.н ФСБ, во 1998 година. Оттаму, за прв пат беше избран за претседател во 2000 година.

И покрај извонредниот исказ на Путин, неколку од неговите биографи би рекле дека имал прекрасна кариера во шпионирање. Во 2015 година, “Вашингтон Пост” разговараше со разузнавачките оперативци кои ја проучуваа 17-годишната кариера на Путин. “Тие … го следеа портретот на Путин како неуспешен шпион кој беше исцеден од КГБ кога советскиот систем се распадна и политичките врски одеднаш му понудија пат на власт”, објави Пост. “Тој беше виден во системот како носител на ризик кој немал доволно разбирање за последиците од неуспехот. КГБ од таа ера не беше заинтересирана за ризик. “

307 Прегледи