Епископ Григориј ( Кајсија ) од Цалка

“Станав над човекот, јас презрев сè што беше на смртниот човек, зашто екстазата значи промена. Кога реков, добро ќе одам пред Господа [во земјата на живите] “(Псалм 114: 8), а потоа видов дека сите луѓе се лажговци (затоа што човечките размислувања се измамнички) и затоа се смирив , и се изложив на горчливите страдања, за да не паднам од висината на мојата положба “(Светиот архиереј Атанасиј Велики).

“Давид со Светиот Дух ја разгледал паднатата човечка природа и сметал дека е лажна”.

Ако ги споделиме мислите на Светите отци, Давид со Светиот Дух ја разгледал паднатата човечка природа на потомците на Адам – ​​древниот и првобитниот човек. И видел дека сите човечки мисли, изговорени зборови, дела, срца, разум, и разбирање се лажни.

Но, што е со царот Давид? За ова прочитавме во делата на Василиј Велики:

“Пророкот [Давид] не е контрадикторен овде, како што некои софисти се обидуваат да го обвинат, тврдејќи дека ако секој човек е лажливец; и ако Давид е исто така човек, тогаш и самиот тој би бил лажливец. И ако е лажливец, тогаш не е неопходно да веруваме во она што го вели. Но, вистината е повеќе отколку што ја велиме. Луѓето што се споменуваат овде [како лажговци] се оние кои сѐ уште ги поседуваат човечките страсти.

“Напротив, оние што веќе биле издигнати над телесни страсти со совршенството на умот, преминале во состојба како ангели, и така, кога зборуваме за човечките работи, очигледно е дека тој (Давид, Св. Личност, еден во екстазата.-Трансот.] Се исклучува од оние други [лажни] луѓе.

Јасно е дека ако постои исклучок тука за пророкот Давид, тогаш треба да се обидеме да го искористиме тоа и да ги дознаеме условите за ваков исклучок.

Според мислењето на Светиот архиереј Григориј Палама, екстазата во поширока смисла, “е оддалеченост од световната и телесна мудрост …” Со други зборови, екстазата е:

“Непрестајна ментална молитва, во која човечкиот ум поседува постојано сеќавање на Бога, слобода од сите приврзаници кон страстите и она што ние го нарекуваме” светот на гревот “. (Митрополит Хиротеј Влахови)

Но, за да бидете отстранети од себе, прво мора да се запознаете, за да знаете од што треба да бидете отстранети. Според светите Отци “човекот е оној што се познава” (Преподобен Пимен Велики).

“Оној кој се познава себеси му е дадено знаење за сè; а кој е послушен на Бога, се покорува на сè, кога владее смирение во неговите членови “(Светиот свештеномаченик Петрос од Дамаск).

“Кој може да го знае достоинството на својата душа, така може да ја знае моќта и мистериите на Божеството” (Свети Макариј Египетски).

“Бидејќи оној што се познава самиот знае сè, така и оној што не се познава, не знае ништо друго” (Светиот архиерејр Јован Златоуст).

“Кога се познаваш, тогаш можеш да го запознаеш Бога, како што му прилега на умот на едно суштество” (Преподобен Нил Синајски).

“Неопходно е за еден човек кој сака да стане учесник во Небесната Светлина да се познава себеси” (Преподобен Никодим од Света Гора)

“Секој кој знаеше за немоќта на суштината на човекот доби искуствено познавање на Божјата помош за помош” (Преподобен Максим Исповедник)

Оној што се познава себеси гледа дека во себе има скриено лице од срцето (1 Петрово 3: 4), го повика Писмото: Божјето дете (Јован 1:12), син на светлината (Лука 16: 8), роден повторно (Јован 3: 3), “оживеа од мртвите”, “многу” (1 Коринтјаните 15: 47-49), “внатрешен човек” (2 Коринтјаните 4:16), “духовно” (Ефесјаните 4: 21), “ново создание” (2 Коринтјаните 5:17).

Но, каде започнува знаењето за себе? Според епископот Инокентиј од Керсон, “Добро е ако некој се смета себеси за лош, затоа што само тогаш тој почнува да станува добар”. Ова е почеток, ова се вашите први чекори; во висина на овие можат да бидат мислите на Силуан од Гора:

“Ние можеме само да размислуваме колку што ја познаваме Благодатта на Светиот Дух”, “Никој не зборува за совршенство од себе; тие зборуваат само за она што им го дава Духот. ”

Или, според апостол Павле, Божествената сила делува во повторно роден човек, “и на волја, и за негово добро задоволство” (Филипјаните 2:13)

Ова значи дека дури и во нашево време, постојат такви аскети, кои имаат и вистинска мисла, и воплотен збор, исто како и древните велики светии. Зашто се вели: Лажноста е стара, но Вистината – ова е новиот човек (Антички Патерион ).

И во овој случај, “духовниот човек” ќе рече: “Моето срце е преплавено со добра тема, ” (Псалм 44: 2)  и Мојот јазик е пенкало на подготвен писател.  (Псалм 44: 2). Бидејќи е верен на својот Господ, кој рече: “Оној кој верува во Мене, како што рекло Светото Писмо, од неговот срце ќе течат реки од жива вода (Јован 7:38).

Утробата е срце со неефикасни мисли, а живата вода е благодат со воплотени зборови и дела (светиот архиерејски чувар Јован Златоуст).

Екстаза, како што веќе рековме, е промена – промена на умот, или на старогрчки: μετάνοια [metanoia.-Trans.] Менување на нашите животи, просветлување на нашите умови, прочистување на нашите срца, исполнување на заповедите, комуницирање од Телото и Крвта Христова, од еден скапоцен сад до друг не помалку скапоцен сад;

Ние се присилувавме, се боревме и се обидувавме да ги имитираме Светите Аскети, кои беа замолени да го слушнат Господа Исуса Христа за време на животот: “Еве, навистина, Израелец, во кого нема никаква критика! [лага, лага (Транс. [15]] “(Јован 1:47) и по неговата смрт:” Скапоцена пред Господа е смртта на Неговите светии “(Псалм 115: 6). Амин!

239 Прегледи