Брак е начин да се спаси човек. Ако го гледаме ова низ теолошкиот објектив за духот на Црквата, тогаш ние треба да признаеме дека главната цел на бракот не може да биде ништо друго туку спасението на човекот. Главната цел на бракот не може да биде среќата и таа не е раѓањето на децата, и не на пример, да се најде животен партнер – тие се сите работи од второстепено значење.

Бракот е многу важен настан во нашиот живот и самата Црква го благословува и го штити. Знаете, во раните години на Црквата, имаше и некои христијани, еретици, се разбира, оние кои верувале дека бракот е нешто одвратно, нешто пониско од целомудрието и дека никој не треба да се венча. Но Светиот апостол Павле вели: “Бракот треба да ја задржи честа во полнота, и брачниот кревет да биде чист” (Евреите 13: 4.).

Црквата беше многу рано во постулатите на Апостолските и Универзалните собори, одбивајќи ги таквите погрешни идеи за бракот. На една сесија беше разгледано и прашањето дали на свештениците треба да им се дозволи да се женат. И римокатолиците сè уште не дозволуваат нашите свештеници да се венчаат – да немаат брак, туку само целибат. И така во овој парламент беше дебатата за тоа дали некој свештеник да се венча, бидејќи некои христијани верувале дека бракот е понизок од скромноста и не се вклопува во духовниот живот, особено во животот на свештенството.

Разбирливо е дека Отците православни не ја прифатиле оваа ерес и погрешен поглед а Светиот свештеномаченик Пафнутиј, дури и застана во одбрана на свештеникот со своето семејство и рече дека чесен брак не е пречка за свештеникот. Од тој момент во Православната Црква се венчаат свештениците. Според тоа, Црквата прифаќа, го благословува бракот и верува дека тоа е пат до спасението.

Главната цел на бракот, овој важен настан, е нашето спасение. Ова треба да биде добро разбрано, бидејќи на оваа основа е неопходно да се изгради брак; ако некое лице не ја постави вистинската основа, тогаш сè на крајот ќе испадне погрешно. Од моето мало искуство – секако не лично, бидејќи јас никогаш не сум бил во брак – но од искуство го стекнав од разговори со многу луѓе кои се соочуваат со различни проблеми, особено од разговори со православни сопружници, во близина на црквата, која, исто така, паѓајќи во проблеми и тешки позиции, сфатив дека исто така немаат сознанија дека бракот е патот кон спасението.

Митрополит Атанасиј Лимасолски

268 Прегледи