Факти: Нарцизмот, накусо, е само-апсорпција до степен до кој ќе прифати секакви причини за заштита на егото, кое често вклучува одреден степен на самоизмама – прелест. Дали ова им се случува на многумина во духовните трендови?

Размислете за: Постои автентично битие, а потоа постои само-апсорпција која се преправа дека е автентичност, дали сме свесни за разликата?
Ние луѓето често имаме тешко време да најдеме средина. Можеме да се удавиме во недостаток на самопочит еден момент и да го газиме другиот со наша сопствена самодоверба во следниот момент додека се бориме да најдеме рамнотежа. Нарцизмот не е само за уживање на самобитност во нашиот заситен свет во социјалните медиуми, туку и подлабоко од тоа.

Изгледа како ослободување, но е стапица која може да ги уништи односите, да го зголеми личното страдање и да го задржи лицето од неговите вистински духовни аспирации. Не е изненадувачки, зголемената внимателност и сочувство за ова незгодно човечко чудо е најдобриот начин да се излечи.

Што е духовен нарцизам?

Капацитетот да се стане преголем – самодопустлив е во сите нас, и станува се повеќе опасен кога го збунуваме со духовност. На многу начини лесно е да се види дека целото човештво се соочува со одреден степен на само-апсорпција додека осквернуваме шуми и океани, предизвикувајќи растенија и животни да исчезнат на нашите материјални потраги.

Постои разлика помеѓу себе-јас и подлабоката универзална душа во нас, разликувајќи ги двете е важно. За жал, имаме духовни филозофии и религии кои се конструирани за да го нахранат егото, да ја зголемат самоправедноста и да создадат поделба додека даваат оправдување за сите видови активности, вклучувајќи убивање, експлоатација и угнетување. Етичкото однесување, без оглед на духовноста, бара почитување на другиот и на себе како еден со секој што заслужува да биде почитуван, слушнат и сочувствителен.

338 Прегледи