Прашањето за вознесувањето на Илија е многу тешко и многу интересно. Што знаеме за пророкот Илија и неговото вознесение на Небото? Во Синодалниот превод на Библијата, се вели: “Тука одеднаш се појави кола од оган, коњи од оган, и ги повлече и двете; И Илија беше зафатен од виорот во Небото (4 кг 2:11). Се чини дека ова е јасна контрадикција со зборовите на Христос, дека никој не се вознел до Небото, туку Оној што слезе од Небото, дури и Синот Човечки (Јв.3: 13). Дали Спасителот навистина не ја знаел оваа приказна со Илија? Дали апостолот Јован, кој ни ги даде овие зборови на Христос, навистина не ја знае приказната? Зошто Никодим, експертот за Законот и Пророците, веднаш не го побил преиспитувањето на Спасителот на вознесението на Илија? Веројатно затоа што во времето на Спасителот, четвртина од кралевите не рекоа дека пророкот Илија се вознел на Небото.

Работата е дека текстот земен за основата за превод на книгите од Стариот Завет на руски јазик (таканаречен Синодален превод) бил Масорет – текст што Евреите-Масоретите го уредувале сè до Десеттиот век од н.е., со “измазнување” на пророчките и месијанските точки.

Но, во Црквата, максималниот авторитет му припаѓа на друг превод на книгите од Стариот Завет – преводот на седумдесетте. Оваа работа беше спроведена во третиот-вториот век пред Христа. Од еврејските мудреци. Овој текст го користеле апостолите и светите отци кои живееле во источниот дел на Римското царство. Овој превод бил користен како основа на Св. Кирил и Методиј. Ајде да видиме што вели тој за вознесението на Илија во Небото:

И како што одеа, почнаа да разговараат; И, овде имаше, огнена кола и огнени коњи, и се разделија меѓу нив; И Илија беше зафатен со виорот како што беше во Небото (4 кг 2:11).

Единствената разлика од текстот Масорет е со зборовите “како што е” (“яко”), но значењето драматично се менува. Илија бил однесен не на Небото, туку како на Небото, односно бил воскреснат во воздух. Како светите отци го разбрале ова место во Светото писмо?

Свети Јован Златоуст: “Илија се вознесе како на небото, бидејќи тој беше роб, но Христос се вознел на Небото, бидејќи Тој беше Господ”. [4]

Св. Кирил Ерусалимски: “Овој е” како во Небото “(4 кг 2:11), но Христос е директно на Небото.” 

Свети Фотиј: “И Илија, како роб, беше однесен во воздушните височини, но не во Небото, туку како што беше во Небото (4 кг 2:11). Господ, како Владетел на сите, не се вознел како што било во Небото, туку навистина на Небото се вознел “. 

Еутимиј Зигабинос, цитирајќи го Блажениот Теодорет на Кирх, вели: “Тој им заповеда (ангелите) да ги отворат вечните порти, како што никогаш порано не биле отворени за човечка природа. Зашто никој меѓу мажите никогаш не поминал низ нив. Иако големиот Илија се вознел, тоа не било во Небото – туку како во Небото. “

Свети Максим Грчки: “И Илија не беше однесен во Небото, туку како на Небото”. 

Нашата хинографија, исто така, зборува за релативното воздигнување на пророкот:

Св. Андреј од Крит пее на следниов начин: “Илија колесникот еднаш се вознел од колесницата на доблестите за Небото и бил пренесен над земните нешта. Размислете, тогаш, мојата душа, се вознесува. “

Св. Роман Мелодист забележува дека иако беше вознесен пророкот Илија, тој не беше благословен да влезе во Рајот: “Илија, седејќи на огнена кочија, се вознесе, како на небото, како што е напишано, но не се доближува до Небото”. 

Од овие цитати произлегува дека пророкот Илија не бил земен во Небото. Па, тогаш каде бил? И каде е тој сега? Пророкот беше воздигнат во воздух (“како што беше во Небото”), меѓутоа ова небо не е едно и исто како духовното Небесно рајство. Свети Симеон Нов Богослов го разгледува ова прилично апофатично: “Илија беше земен во огнена кочија, а пред него Енох, но не на Небо, туку на друго место – не од сопствената сила, иако беше праведен”  Свети Григориј дава повеќе катафатичен имиџ. Тој го опишува местото каде што пророкот Илија го почитува следното: “Илија беше вознесен на небото, но воздушно, кој се разликува од бестелесното … па тој беше назначен за таен регион на Земјата, каде што требаше да живее Телесниот и духовен мир дотогаш, додека, на крајот на светот, повторно ќе се појави на Земјата за да го плати долгот на смртта “.

Пророкот Илија се искачи како во Небото, но не од сопствената сила, туку со огнена кочија, со ангелска помош, како што напишал Св. Фотиј.  Така човечката природа на пророкот Илија и човечката немоќ се манифестирале во неговото вознесение, бидејќи не можел да се искачи на небото, туку бил понесен од ангели. Во вознесението, Христос ја покажал Неговата Божествена природа и семоќност. Свети Григориј вели:

“Илија се вознел на небото на кочија како доказ дека тој, како човек, не можел да го стори тоа без помош. Оваа помош му беше изречена од ангели, кога се вознесе во воздушнате небеса; Зашто тој не можеше да се искачи таму, бидејќи неговата природна слабост не му дозволи да се оддели од Земјата. Во меѓувреме, како што на Спасителот не му требаше кочија, така не му беа потребни ангелите, зашто преку Неговата Божествена сила Создателот се вознел на Небото, бидејќи Тој се враќаше таму од каде што слегол. Тој влегол таму каде што имал живеење од вековите: зашто иако се вознел како човек, како Бог го поседувал и Небото и Земјата “.  Затоа, Спасителот, Синот Човечки, Самиот се вознел на небото, како што ветил , Но Илија бил подигнат во воздух и ставен во таен регион на Земјата.

Ако Илија бил однесен таму како што било на Небото, тогаш какво е Небото на кое се вознесол Спасителот? Како што вели Св. Јован Дамаскин, Божјиот Син “станува Човек, но не ги остава Небото и пазувите на Отецот”,  и, откако ја дивизирал човечката природа, “се воздигнувал до каде што бил пред Бога”  Синот Божји, Втората Ипостаза на Света Троица, ја презеде човечката природа, ја воздигнува во “пазувите на Отецот” или, како што вели Евангелието, на десната страна на Бога (Мк. 16:19), каде што ниту еден човек ниту ангел не може да се искачи, каде што само Духот ги истражува длабочините на Бога.

Заклучок

Ние го допревме Божјото мистериозно сокривање на праведникот од стариот завет. Пророкот Илија бил вознесен на некое тајно земно место, каде што ја чека апокалипсата. Пророкот не се искачи на Небото; Тука не постои контрадикција со зборовите на Христос изречени во Неговиот вечер разговор со Никодим: Никој не се вознел до Небото, туку Оној што слезе од Небото, дури и Синот Човечки, Кој е на Небото (Јв.3: 13) .

797 Прегледи