Имате толку многу! Прекрасни куќи, прекрасни семејства. Потребна е мала промена. Но, ако овие промени се случат, сè ќе биде уште подобро. Осигурајте се дека вашата семејна атмосфера ќе станува пријатна и потопла. Отстранете го остриот тон, не повредувајте ги вашите најблиски. “Тиранинот” или зборот што го користиш за твојот сопруг е всушност нежна овца.

Една жена постојано се жалеше:

– Отец, не го познаваш мојот сопруг! Тој е таков егоист, таков тиранин!

Таа постојано му кажуваше такви зборови на сопругот. Понекогаш тој дојде во црквата, и и реков на оваа жена:

– Можам да го видам твојот сопруг некако?

– Отец, ќе ти го донесам!

Го сретнав овој човек, и се покажа дека тој беше мирен и смирен човек, со тивок глас.

“Господине Оче”, рече тој, па знае правилно да му се обрати на свештеникот. – Господине, што можам да кажам! Кога ќе се вратам дома, мојата сопруга веднаш вика по мене. Да, јас не сум совршен, но исто така таа е постојано нервозна, таа продолжува да вика, без мир, и јас почнувам да се расправам со неа! На пример, се вратив дома, седнав да вечерам, а таа само одеше околу мене, мрмореше, се расправаше со мене …

И реков на оваа жена:

– Ти него го нарекуваш тиранин? Тебе едноставно ти останува да притиснеш неколку копчиња, така што ќе му станеш господар !

Но, таа не се согласи со мене.

Добро, добро, во право си. И тогаш што? Нашиот брак ќе биде зачуван после тоа? Најважно е да се зачува семејството, и не е сè во ред. Но, ќе го убедиш твојот сопруг:

– Во право сум! Отецот ми го рече тоа? Треба ли да се понижам пред вас?

Знаете, Христос заради нас слезе во Адот. Можеби сега ти дојде и тебе редот, малку да се  “понизиш” – не е ништо тоа страшно! И Реков на една жена:

– Дали се венчате за да се натпреварувате кој ќе победи, а кој ќе изгуби?

Сето ова само ни кажува дека во длабочините на душата сите ние се оправдуваме, и чекаме другите да нѐ поддржат. “Да, мое дете, во право си!” Други нè оправдуваат. Ние сме оправдани од Христа, велејќи: “Мое дете, те сакам, такво какво што си, со сите твои гревови”. Зошто тогаш е потребно да го оправдаме тоа? Да, сите ние сме грешни, но да ги исповедаме нашите гревови! Не плашете се да и кажете на жена ви:

– Да, нерешено! Отидов предалеку, не сум во право.

Ова ќе направи да се чувствувате уште повозбудливо.

Ова треба да се кажува почесто.

Архимандрит Андреј (Конанос)

285 Прегледи