Духовното будење не се случува на ,,прав и асфалтиран пат”. Честопати да стигнете до следното ниво на будење, душата, умот и телото одат низ трансформации кои не секогаш се лесни. Еден од најпредизвикувачките делови на будењето што многумина го минуваат, се нарекува “темната ноќ на душата”.

Кога ќе дојде овој период, тоа носи долготрајни бранови на депресија, анксиозност или други негативни емоции. Често не постојат вистински причини за овие чувства. И многу пати, тоа не е физичко или ментално прашање. Она што е – е настан потполно духовен по својата природа. Вашата душа се чувствува уморна и нервозна да направи и да биде повеќе во животот. Таа сака да расте и да го разбуди твојот живот на она ниво што може да биде.

Ако сте се чувствувале ниско ( низок притисок ) или вознемирени ( висок притисок ), но не сте сигурни дали темната ноќ на душата е она низ што поминувате, тука се и некои други симптоми кои треба да ги знаете.

Збунетост: Кој сум јас?

Првиот, најчест симптом на темната ноќ на душата е општо чувство на забуна – збунетост за тоа кој си, што е животот, и што да правиш понатаму. Додека се будите, можеби нема да бидете привлечени кон истите луѓе или активности повеќе. Она што се користи за да ве донесе на забавно ниво, ќе биде од она што изгледа дека нешто недостасува.

Ова се случува затоа што кога живеете “не-разбуден” живот, тоа често значи дека сте привлечени кон работи кои не ви служат; кои не ја прават вашата душа среќна и исполнета. Веднаш штом почнува темната страна на душата, почнувате да го прашувате целиот живот и одеднаш тој станува незадоволителен.

Емоционално преоптоварување

Откако ќе почнете да го преиспитувате значењето на целиот свој живот, ќе почнете да добивате многу емоции – дури може да се чувствувате како премногу за да се справувате. Може да се почувствувате депресивни, вознемирени, тажни и манични, и сите овие чувства можат брзо да се променат и да се чувствувате како да имате многу личности.

Емоционалното преоптоварување се должи на старите трауми што доаѓаат до површината. Сите ги носат овие трауми уште од детството, и тие треба да бидат излекувани и ослободени со цел духот да расте.

Постојана промена

Бидејќи ќе се менувате, вашиот живот ќе се менува исто така. Сè во околината ќе почне да се менува за да ги задоволи потребите на твоето ново јас. Ова може да стане големо ако вашиот претходен живот беше далеку од вашата мисија. Ако сте живееле живот кој не го потхранувал растот и еволуцијата на вашата душа, можно е дека сè ќе замине – вашето место на живеење, вашата работа, твојот романтичен партнер, вашите пријатели, можеби дури и автомобилот што го возите.

Мора да се запамети дека на крајот ова е одлична вест. Сè што остава вашиот живот ќе ги отвори вратите за нови можности за да се усогласите со нештата и луѓето што се на патот.

Зачекорувањето во непознатото е страшно, но вие сте поканети да го освоите тој страв и да го погледнете со возбуда.

Животот се движи премногу брзо

Сите промени може да те натераат да се чувствуваш како животот се движи премногу брзо, и се бориш да се израмниш со него. Брзината на вашиот живот е одраз на брзиот раст низ кој минувате. Вие не сте навикнати на оваа брзина. Може да има многу години промени, но откако ќе заврши мрачната ноќ на душата, вашите животни ситуации ќе се движат со иста брзина, но веќе нема да ви изгледаат брзо.

Чувство на физичка исцеденост

Со Темната ноќ на душата, исто така, може да се чувствува физички одвод во природата. Додека вашето тело се прилагодува на целиот раст што вашиот дух го прави, може да почувствувате замор или нарушувања на спиењето – несоница или премногу да спиете. Сите други необјаснети телесни симптоми, исто така, може да бидат можни, како што се болка и чудни болести.

Треба да се разбере дека телото поминува низ многу промени, да се интегрира во новиот Ти и новата енергија. Бидете трпеливи со тоа; бидете љубезни кон тоа, бидејќи тоа го прави она што треба да го направи.

Доживување на тешки животни ситуации

Додека станувате подлабоки во вашето ново будење, животот може да ви донесе тешки искуства – проблеми со пари, проблеми со врска, проблеми на работа или предизвикувачи со вашиот автомобил или куќа.

Ова не се случува за да ве казнат, туку да ве разбудат. Не секој поминува низ ова, но ако сте оној што го прави тоа, тоа значи дека сте имале огромна пречка во вашиот живот што не сте ја виделе или не сте ја пренасочиле и само преку сериозните ситуации животот е во состојба да ве натера да разберете.

Овие тешки искуства ги раскажуваат длабоките прашања што треба да ги реализирате за да растете.

Нови духовни искуства

Непосредно пред или на почетокот на темната ноќ на душата, може да се судрите со духовни искуства кои ви даваат увид во она што доаѓа откако овој период од вашиот живот е завршен.

Се случува да ве потсетам дека, без оглед на тоа што се случува и како се чувствува – физички, емоционално или ментално  – искуството е духовно и ќе доведе до духовно величие.

Паранормални или страшни настани

Дел од новите духовни искуства може да бидат паранормални по природа. Луѓето пријавуваат необјасниви средби, гледаат ентитети во соништата, надвор од телото искуства, па дури и страшно појавувања со духовниот свет. Нормално е да се плашиш за време на овие искуства. Понекогаш ова покажува еден од вашите психички дарови, но често тоа се случува само затоа што духовно се зголемувате и сте подесени со/кон другите светови и димензии.

Неспособност да го избегнете сопствениот ум
Конечно, последниот симптом е неможноста да се избегне сопствениот ум. Како што беше претходно споменато, ќе доживеете многу емоции, сериозни настани во животот и многу промени.

Вообичаено е да се обидете да ги избегнувате овие работи или како се чувствувате во врска со овие работи преку гледање телевизија, сурфање преку интернет, купување или користење алкохол и / или други лекови. Меѓутоа, она што се користи за работа, надвор од работите, повеќе не работи. Тоа е затоа што вашето будење се случува на внатрешно ниво и може да се фиксира само со внатрешни интеракции.

Затоа продолжете со работата. Практикувајте молитва, литургија,пост,причест па дури и јога ( иако многу ќе ви речат не ) медитирајте, созерцавајте се,  смирувајте се, спортувајте, јадете чисто, останете благодарни, растете ги вашите подароци и останете отворени за водството на универзумот. Впрочем, ова се случува само во ваш најдобар интерес. Откако ќе прераснеш на следното духовно ниво, нема да го препознаете вашиот живот бидејќи тој ќе ви биде убав и исполнет.

441 Прегледи