Гревот, кој влегол во нашиот живот, ги изобличувал најдобрите особини на човечката душа. На пример, љубомората, која, според планот на Создателот, требаше да биде стимулативна сила на патот кон Бога, сега не им помага на луѓето, туку дури и ги кородира.

Љубомората е едноставно неприродна на здравиот разум. Секое лице се раѓа слободно, но интензивната љубомора ги убива и слободата на другите и нашите.

Така, ние го нарушуваме Божјиот план за секој од нас. Овие нарушувања ја блокираат животната пролет на благодатта, радоста и мирот пред нас.

Еден љубоморен човек губи мир. Тие постојано се нервозни, вознемирени и ја губат главната работа, што е довербата. Довербата во луѓето и во Бог. Да, како резултат на тоа, другите престануваат да им веруваат, гледајќи ја нивната постојана анксиозност.

Сомнежот се посетува во едно срце, и човекот станува неспособен да љуби, да се дружи и да верува. Тие секогаш се сомневаат во сите. Престануваат да чувствуваат радост. Сомнежите и злите мисли целосно ги поседуваат.

Љубомората е мајката на гневот. Тоа раѓа горчина и бес. Ако некој не го контролира и не се бори против него, го гори своето срце и ум, возејќи се на еден луд воз. За жал, љубомората често води кон лудило. Во состојба на слепа бес, таквите луѓе можат да ги направат најстрашните и непоправливите дела.

Тоа е од суштинско значење за едно лице да ја идентификува оваа карактеристика во време и да го замоли милосрдниот Бог да помогне да се надмине. Едно лице не може да го направи тоа самостојно. Премногу брзо љубомората зема длабоки корени и ја презема контролата врз луѓето, кршејќи ја нивната волја.

Љубомората е знак на слабост. Меѓутоа, вистинската храброст и смелост се темелат на понизност и кротост. Затоа, Црквата ги повикува своите деца да се здобијат со понизност. Кога едно лице е навистина смирено пред Бога, му се дава вистинска цврстина и храброст.

Со помош на понизност може да се победи секоја болест, секоја страст, вклучувајќи ја и љубомората. Љубомората е слабост а понизноста е сила.

Понизноста е победата над себе. Тоа е способност да се отвори срцето кон Бога, за да може да владее во него, благословувајќи и менувајќи го својот живот со Неговата благодат. Дури и ако Бог им дозволи на искушенијата, тие ќе ни бидат во корист, бидејќи со понизно надминување на нив, на тој начин, ја изразуваме нашата надеж за Бога и Неговата семоќна помош “.

232 Прегледи