Ние сме толку навикнати да сме скептични за нашите современици дека понекогаш не ни помислуваме на тоа дека луѓето што живеат според Божјите заповеди можеби се меѓу нас. Но, како што обично се случува со таквите луѓе, тие не прават шоу од нивните добри дела. Не е случајно што Евангелието прокламира: Но, кога ќе направите милостиња, нека не знае твојата лева рака што прави твојата десна рака (Мт.6: 3). Сепак, сакаме подобро да ги запознаеме овие добри самарјани за да станеме како нив колку што е можно, иако сфаќаме дека тие се самите свеќи … ставени под бушел или под кревет (Марко 4:21). Сепак, гледајќи ја нашата слабост, Бог понекогаш ни ги открива.

Доктор

Постои извонреден лекар во една специјализирана болница во Москва. Јас читав за такви лекари во книгите – не само што се добри специјалисти, туку и прекрасни луѓе.

Секој месец на ден пред платата (и се надевам дека заработува добра плата додека работи во една од најпознатите и барани болници во земјата) оваа атрактивна млада дама (во средината на дваесеттите години) внимателно ги избира катетерите на разновидни големини, таблети, забрзување и ортопедски помагала (накусо, се што им препишува на своите пациенти) на различни медицински веб-сајтови. Потоа таа со нејзините медицински сестри го исполнува човекот за испорака и дава насоки со низок глас: “Виноградов, оддел бр. 7-катетрински катетри; Филимонов, одделение бр. 3-отстранливи зглобни имобилизатори … “, и така натаму.

Гледајќи во нејзиното лице внимателно, не можев да видам нешто извонредно или забележливо во неа. Таа е убава, млада жена – фактор што ја прави незабележлива кај илјадници дами како неа. Но, таа се уште е многу посебна. И по поблиското запознавање откриваш дека таа те држи на рака. Без ,,пријателски” манири. И таа зборува само за бизнис, работа или нешто сериозно. Во мојата имагинација таа има богат маж или татко, и се надевам дека сум во право. Но, нејзината скромна облека, однесување, способност да се дојде до коренот на проблемите на пациентите на првиот пат, открива некој што има прва рака во познавање на сиромаштијата. Како што ја гледате, го гледате Св. Лука на Крим, Св. Евгенија Боткин, или Николај Пирогов … И имате чувство дека сите ќе бидат добро, бидејќи Господ направил да испрати таков прекрасен лекар за нашето лекување.

Таа е апсолутно среќна со нејзината служба, секогаш е во добри духови и секогаш ги наоѓа потребните зборови дури и за терминалните пациенти и нивните роднини. Патем, лековите во овој оддел се честа појава дури и со неповолни прогнози за болести. Неверојатно, како што комуницирате со овој млад лекар, сакате да му се заблагодарите на Бога одново и одново. Не можете да си помогнете, освен само да повторите:

“Слава на Тебе, Господи!”

Текст на Олга Иженјакова преведен од Криста.

347 Прегледи