Една жена, која работи во сојузот на познатите Мисионери на милосрдието на Мајка Тереза ​​во Џарканд, Индија, беше уапсена за продажба на 14-дневно бебе според извештаите. Дополнително, две жени-вработени од добротворната организација, исто така, се притворени и се испрашуваат како дел од истрага за трговија со деца. По жалбата регистрирана од Државниот комитет за детска благосостојба (CWC), полицијата презела брза акција. Добротворната организација соопшти дека инцидентот ги “шокирал” своите членови.

“Ние сме шокирани да знаеме што се случило во нашиот дом … Тоа е сосема спротивно на нашето морално убедување. Ние внимателно го разгледуваме ова прашање. Ќе ги преземеме сите неопходни мерки на претпазливост дека никогаш повеќе нема да се случи тоа што се случи”, рече Сунита Кумар од мисионерите на милосрдието за Би-Би-Си. Властите сега објавија дека ја прошируваат истрагата за евентуална мрежа на трговија со деца скриена во рамките на добротворната организација. “Откривме дека некои други бебиња, исто така, се незаконски продадени од центарот”, изјави полицијата.

“Ги добивме имињата на мајките на овие бебиња и понатаму истражуваме”. Полицијата исто така открила 140.000 рупии (2.150 долари, 1.625 долари) во центарот, што може да сугерира повеќе докази за трговија со деца.

280 Прегледи