Досието што следува е базирано врз извештај објавен на 1 октомври 1996 година од бирото на ЕИР во Висбаден, Германија, насловено како “Профил на мега-шпекулантот Џорџ Сорос”. Истражувањето беше поддржано од Марк Бурдман, Елизабет Хеленбројч, Паоло Рајмонди и Скот Томсон.

Списанието Тајм го окарактеризира финансиерот Џорџ Сорос како “модерниот Робин Худ”, кој ги ограбува богатите за да им даде на сиромашните земји од источна Европа и Русија. Тоа тврди дека Сорос прави огромни финансиски придобивки, преку шпекулирачки бизнис шеми против западните централни банки, со цел да ги искористи своите профити за да им помогне на новите посткомунистички економии на Источна Европа и поранешниот Советски Сојуз, и да помогне да го создадат она што го нарекуваат “Отворено општество”. ”

Изјавата на Тајм е целосно точна во првиот дел, и целосно неточна во втората. Тој ограбува од богатите западни земји и ја користи својата добивка за да направи уште поголема штета на Истокот, под наметката на “филантропијата”.

Неговата цел е да се пљачкосува каде и колку може. Сорос е наречен господар манипулатор на “удри и бегај капитализам.”

Како што ќе видиме, она што Сорос го означува како отворено општество им овозможува на него и неговите финансиски предатори – пријатели да ги предадат ресурсите и скапоцените средства на поранешните економии на Варшавскиот пакт. Со приближувањето на луѓето како Џефри Сакс или Шведскиот Андерс Асланд и нивната економска шок терапија во овие економии, Сорос ги поставува темелите за купување на имотот на целите региони на светот во нечистотија – евтини цени.

265 Прегледи