Католичката црква и Ријадските власти потпишаа нов пакт за обединување на христијанството и исламот во Саудиска Арабија во надеж дека ќе создадат “една светска религија”. Договорот ќе ги види новите цркви кои ќе се градат низ арапското кралство, под раководство на Ватикан и локалните водачи на вахабистите. Саудиска Арабија во моментов е единствената држава во Заливот без јавни христијански места за обожавање. Договорот, потпишан помеѓу лидерите на Вахабистите и ватиканскиот кардинал, ќе воспостави соработка помеѓу двете религии, давајќи им ја на граѓаните опцијата за ново место за обожавање под новата буквално “ќебе” религија.

По враќањето од Ријад, еден од највисоките претставници на Католичката црква, претседателот на папскиот совет за кардинал за меѓурелигиски дијалог Жан-Луј Тауран, рече на веб-страницата на Ватикан дека владата на Саудиска Арабија сака “нова слика” за земјата , велејќи: “Ова е почеток на зближување …” Тоа е знак дека саудиските власти сега се подготвени да дадат нов имиџ за земјата “.

Планови за Саудиско-Ватикански самити

Тој се сретна со де-факто владетелот или Престолонаследникот Мохамед бин Салман и со повеќе духовни водачи. Конечниот договор потпишан меѓу Тауран и Шеикот Мохамед бин Абдел Карим Ал-Иса, генерален секретар на Светската муслиманска лига, водечките невладини организации на Вахабите, го отвора патот не само за градење на проекти, туку ги истакна плановите за муслиманско-христијански самити еднаш на секои две години и за поголеми права за неисламските верници во Заливското кралство.

Во продолжение Прочитајте ја оваа статија КАКО ВАТИКАН ГО КРЕИРАШЕ ИСЛАМОТ како надоврзување на новите дејствија.

 

987 Прегледи