Десет години по најлошата финансиска несреќа во историјата, многумина елитни банкари кои беа одговорни за доброволно издавање лажни хипотеки кои доведоа до криза, некако остануваат неповредени. Назад во 2008 година, 158-годишната инвестициска банка Леман брадерс ( Lehman Brothers ) доживеа банкрот. Волстрит банкарскиот гигант беше во голема мера вклучен во хипотекарните хартии од вредност поддржани со хипотеки, што беше еден од главните катализатори што се повикуваа на кризата. Откако американската влада одби да го спасува банкарскиот гигант, судбината на Леман Брадерс беше прилично запечатена.

Колапсот, кој сеуште е рангиран како најголем банкрот во историјата на САД, рашири паника низ Вол Стрит, принудувајќи невиден спас на финансискиот систем. Глобалните пазари веднаш паднаа по веста за банкротот. Историскиот неуспех на “Леман брадерс” ја повлече другата банкарска институција и хипотекарните компании, меѓу кои и АИГ, Ситигруп, Кантри, Мерил Линч, Беар Стернс, Вашингтон Мутал, ИндиМак и други. Најголемите зајмувачи, како што се JPMorgan Chase, Банката на Америка, Дојче банк и Велс Фарго, беа обвинети за измама и придонесоа за најголемата финансиска несреќа од Големата депресија.

195 Прегледи