Фејсбук објави дека отстранил повеќе од 500 страници и сметки поврзани со Русија, некои за кои тврдат дека се поврзани со московската новинска агенција Спутник. Техничкиот гигант соопшти дека пронајде две одделни операции кои вклучуваат “несоодветно однесување” низ платформи, вклучувајќи и обиди за “манипулирање со луѓе”. Извештаите беа отстранети поради обидите “да ги заведе другите за тоа кои се тие и што прават”, рече Фејсбук. Првата чистка зафати 289 страници на Фејсбук и 75 сметки кои се претставуваат првенствено како независна вест – излез.

187 Прегледи