Фејсбук досега во 2018 година беше под оган . Се чини дека и неделава по само една недела се прикажува уште еден удар за социјалниот медиумски гигант, без разлика дали станува збор за тоа како се потпира врз слабостите на луѓето или дали се работи за масовно прекршување на податоци што ги натера сите да ги преиспитаат информациите што ги даваат за себе.

Честопати сметаме дека е лесно да се обвинува Фејсбук, или да се обвинува алатката за социјални медиуми која ни го привлекува вниманието, и малку е разбирливо зошто го правиме тоа или што точно правиме.

Тоа после се ѕирка во нашата психологија. Но, повторно, дали сме навистина жртва на нашата психологија? Зарем не можеме да бидеме повеќе присутни, свесни и почитувани за она што ни користат алатките во нашиот живот?

Фејсбук, како и другите SM гиганти, се само алатки за нашите животи. Начини за нас да се поврземе, да научиме, споделиме и да откриеме што се случува ширум светот. Без разлика дали избираме да го користиме секојдневно, секој час или да станеме опседнати со тоа, зависи од нас.

227 Прегледи