“Пријателот секогаш сака” Изреки 17:17

Во денешното општество, социјалните медиуми може да го отежнат тоа од кога и да е претходно, за да бидеме добри пријатели еден кон друг. Како можеме да се фокусираме на грижата за нашите пријатели?

Озборувањето води кон многу социјални медиуми за нашите тинејџери, понекогаш со катастрофални резултати. Некој може импулсивно да сподели непријатна слика или непријатен коментар со целото училиште со еден клик на копче на Snapchat. Онлајн заплашувањето стана многу честа појава, поттикнато од нашите деца кои постојано се поврзуваат со нивните телефони и чувството дека децата имаат можност да кажат ужасни работи едни на други онлајн, бидејќи тоа не е реално. Возрасните вообичаено не доживуваат такво малтретирање, но многумина од нас не доживеале толку убави коментари на интернет или озборувања што нѐ повредуваат. Добивањето сакајќи или не на твоите постови на “Инстаграм” може да се чувствува како за да се победи или да се загуби натпревар за популарност. Потоа, тука е времето да ги видите онлајн фотографиите на повеќето од вашите пријатели од вечера, вечера на која не сте поканети. Често е луѓето да искусат FOMO-анксиозност во врска со стравот од пропуштање. Луѓето се плашат да пропуштат нешто што другите го објавуваат на социјалните медиуми. Истражувањата покажаа дека социјалните медиуми, кои изгледаат како да нè здружуваат, всушност создаваат поголема изолација. Пријателството може да биде потешко да се движи со сите компликации со кои се соочуваме во современото општество.

Кои три работи можеме да ги направиме за да бидеме вистински, христијански пријател?

Фокусирајте се на тоа како ги третираме нашите пријатели наместо како тие не третираат нас. Лесно е да се фатиме во работите што нашите пријатели ги направиле или не направиле, додека целосно ги надгледуваме работите што ги направивме или не ги направивме. Наместо да се прашувате зошто не сте слушнале од некого и да се опуштите, размислете за пријател кој можете да го допрете денес и да го сторите тоа. Фокусирајте се да бидете пријател на другите.
Избегнувајте драма. Сите ние се чувствуваме вознемирени со пријателите. Слушајте, слушајте го вашиот пријател, но не додавајте на огнот кога сте вознемирени со пријателот. Не ја ескалирајте драмата со мешање на садот! Фрлање други пријатели под автобус за да постигнете неколку поени никогаш не излегува добро за никого. Наместо тоа, барајте да ја дифузирате ситуацијата со тоа што ќе останете смирени и бидете љубезни. Потсетете се дека вознемирените луѓе можеби не слушаат точно, па бидете внимателни при изборот на вашите зборови. Бидете внимателни без да ја зголемите токсичноста на драмата. Запомнете дека некогаш испратени, фотографии и коментари се надвор од вашата контрола и може да имаат несакани последици. Бидете внимателни за вашите мислења, текстови и разговори.
Не манипулирајте со луѓето. Да се ​​биде манипулативен може да ви го донесе она што го сакате во многу краткорочна ситуација, но долгорочно, тоа е деструктивен квалитет и ќе ви наштети на вас и на луѓето околу вас. Задржувајќи го пријателството, велејќи дека не можеме да бидеме пријатели ако сте пријатели и затоа изгледа многу пониско, но тука сме како возрасни, гледајќи ги истите работи на Фејсбук, бидејќи луѓето со различни политички верувања го кажуваат тоа едни за други. Исклучувањето на луѓето од инаку отворени групни настани е уште една застапеност од дванаесетте години што често не следат во зрелоста – иако тоа обично е посуптилно. Не се манипулативни, да се биде пријател на сите, тоа се квалитети кои другите ги обожаваат.
Ако сакате да бидете популарни, бидете пријател на сите. Фокусирајте се на тоа што го правите за да бидете пријател и ти ќе бидеш пријател кој сите сакаме да го имаме. “Пријателот секогаш сака” е безвременски совет кој нѐ потсетува да ги сакаме нашите пријатели и да се фокусираме на нив.

179 Прегледи