Зошто луѓето се толку преокупирани со небото и пеколот? Особено, пеколот? Зошто толку малку се преокупирани со Исус? Тие имаат некоја некохерентна претстава за скитници наоколу на небото, по улиците на злато, во и надвор од бисерните порти, од зградата до палата, во посета на нивните мртви роднини, со апсолутно ништо друго во тоа да се направи за целата вечност. Идејата станува малку покохерентна во поглед на пеколот: црви, оган, тави за јадење, демони со рогови, опашки и вилушки итн. Тие ќе ви ги кажат сите предупредувачки песни за доаѓањето на антихристот – вклучувајќи ја и неговата националност и боја на коса, но малкумина ги гледаат знаците на доаѓањето на Христос.

Каде е човекот кој само сака да биде со Исус – не на небото, не во пеколот, туку со Исус? Каде е човекот кој вели: “Не сакам небо, не ми е гајле за пеколот; Го сакам Исус “? Каде е човекот кој е подготвен да го следи својот Господ на Месечината и назад, дури до крајот на земјата? Каде е човекот кој вели: “Ако сакам да бидам со Исус, морам да одам во пеколот, со задоволство ќе одам таму и ќе бидам изгорен илјада пати – само за да бидам со мојот Господ”?

Каков потрошувачки став – “Прифатете го Исус за да ги избегнете огновите на пеколот и да го наследите животот на небото!” “Зашто Бог толку го засака светот”, Тој дојде до Земјата за да биде со нас, сè до сиромаштијата, гладот, жедта, до уморот. Дојде да служи, да ги мие нозете, да биде отфрлен, искушуван, тестиран, уапсен, тепан, мачен и убиен. Ако, за да ја најде Својата изгубена овца, Исус мораше да се спушти во самата бездна, зар не го сторил тоа? Зар не ја избрал Неговата сакана над небесата? Секако, Тој е вечно воскреснат, но Тој исто така е вечно распнат. И луѓето одговараат со “прифаќање” на Него за да добијат вечни удобности и да избегнуваат вечни непријатности. Нели ?!

Замислете човек што планира да се ожени, и наместо да и рече на својата сакана: “Сакам да бидам со тебе затоа што те сакам”,  да вели тој, “Сакам да бидам со тебе затоа што сакам да ги подготвиш моите оброци, куќата да биде исчистена, моите чорапи испрани, и сакам редовно да имам секс. “Дури и ние, паднатите луѓе, не го кажуваме ова на нашата сакана. Во нашите најдобри моменти, велиме: “Сакам да бидам со тебе затоа што те сакам – за подобро или полошо, за богатство или за сиромаштија, за болести или за здравје …” Зошто луѓето не ја прошируваат истата идеја на љубов кон Бог, и наместо тоа, се опседнати со добивање работи од Бога – како да не дал доволно веќе ?! Се плашите од пеколот? -Прифатете го Исус! Сакате вечно пензионирање на небото? -Прифатете го Исус! Проблеми во животот? -Исус ќе ги исправи!

Ова не значи дека нема рај или пекол или проблеми. Но, ова е да се каже дека кога Бог вели: “Те сакам”, дали луѓето навистина треба да прашаат: “Што има за мене?”

Отец Сергеј Свешников

318 Прегледи