Пред околу две години, концептот за возови со водород е објавен на InnoTrans 2016 во Берлин, Германија. Сега, Coradia iLint конечно е реалност. Во Германија два возови со водород се во комисија за јавна употреба – прв во историјата.

Корисничкиот воз Корадија iLint беше развиен од страна на железничката компанија Alstom. Според соопштението за печатот, возот може да помине 600 километри на еден резервоар на водород. Енергијата се генерира преку комбинација на водород и кислород. Вишокот енергија се складира во литиум-јонски батерии, известува GoodNewsNetwork.

За разлика од возовите со дизел погон, Coradia iLint не произведува емисии на стакленички гасови кои придонесуваат за феномените познати како климатски промени. Понатаму, поевтино е да се кандидира од возовите напојувани од фосилни горива.

346 Прегледи