Учењата на нашиот Господ, Бог и спасител Исус Христос често се доста тешки за нас. Всушност, не може тоа да биде на друг начин, бидејќи Бог зборува со човекот. Бог се обидува да го подигне човекот од неговата земна природа, што го прави сличен на ѕверот, и Тој се обидува да го подигне на ниво и да застане што е единствен Божји начин. Ние не ја сфаќаме идејата дека Бог сака да не нарекува “синови и ќерки”.

Како што Црквата нѐ подготвува за доаѓањето на големиот и светиот предизвик, навистина сме оспорени од зборовите на Христос. Понекогаш тоа ни е непријатно. Зошто Бог секогаш нѐ предизвикува? Зошто Бог толку многу очекува од нас? Навистина, ако размислиме за тоа, навистина треба да бидеме проблематични ако Бог не нè предизвика и не очекуваше толку многу од нас! Во религијата создадена од човекот сè е насочено кон задоволството на оние кои се на врвот. Но, во нашата христијанска вера, сè претпоставува дека оној што е на врвот е подготвен да стане најмал од сите, дури и да умре за сите. Како што нашиот Господ вели: “Оној што сака да стане најголем, мора да биде слуга на сите”, а Тој, исто така, вели: “Вистинска љубов е да им дадеме живот на своите пријатели”.

Господ, нѐ предизвикува, всушност, сите влакна на нашето битие. Предизвикот е како да реагираме на оние кои се маргинализирани и се борат во нашето општество? Како да одговориме на оние кои имаат ужасни потреби? Има луѓе во светот (и во нашите заедници) кои се гладни, кои се жедни, кои се непознати, кои се голи, болни и кои се во затвор. Без разлика на која од овие ситуации ги гледаме другите со кои се соочуваме, знаеме дека на лицето што минува низ овие маки му е потребна помош од некаде. Очекуваме помошта да дојде од Бога, но мои драги пријатели, Бог очекува да дојде тоа од нас!

Тоа не е дека помагањето на другите е само убаво нешто што треба да се направи, тоа е правило со кое секој од нас ќе се мери. Точно е дека Господ нè предизвикува, но во Неговата божествена милост нè подготвува и нѐ предупредува за претстојниот суд и Тој ни дава патна карта на Неговото царство. Привилегија да се биде Божје дете и да се направи она што Господ Исус Христос го направи за сето човештво. Тој ја направил паднатата состојба на човештвото Неговиот товар. И со тоа што ни го даде Неговото оптоварување, Тој влезе во нашите борби. Всушност, нашиот Господ стана сето ова што е споменато овде. Нашиот Господ беше гладен и жеден кога Тој постеше. Тој бил странец кога патувал од место до место. Тој бил во затвор во ноќта во која бил предаден, или, поточно, се откажал себеси за животот на светот. Беше гол и болен кога Му се закачи на дрвото на крстот и според пророкот Исаија: “Го почитувавме, го поразивме од Бога и го погодивме” (Ес 53: 4). Значи Бог разбира што значи да страдаме и да се поврзуваме со пропаднатите и угнетувани во општеството, и Тој сака да разбереме и да почнеме да дејствуваме.

Но, Тој оди уште подалеку, Тој мултиплицира благослов на служењето на сиромашните и на борењето. Тој ни кажува дека, кога го правиме ова, ние не сме само едноставно да им служиме на оние што се борат, туку, всушност, му служиме на самиот Господ Исус Христос! На Господ и Учителот на кој ние му служиме! Тој се поклонува ниско за да се идентификува со најмалиот од нашите браќа и потоа ја подига нашата служба, така што ќе се смета за служба за Него, Кралот на славата! Значи, со што може уште повеќе Синот Божји да нѐ убеди за да им служиме на другите? Да излеземе од нашиот пат да им помагаме на другите во текот на следната сезона на Великиот пост. Може да бидете изненадени кога ќе се исклучите од компјутерите и телевизорите, има многу луѓе кои можат да ја искористат вашата помош, токму во вашата заедница.

Дозволете ни да се обидеме силно да ја доведеме љубовта и милоста Божја кон нив и не може да се сомневаме дека Бог ќе ја види нашата љубов и милост и Таа ќе се размножи многу, многу повеќе во нашите животи, тука и во големиот и страшен суд. Слава му на Бога, Сега и во Сите Векови. Амин

Отец Џејмс Гиргис

Од Египет

295 Прегледи