Секое сомневање за насилството што произлезе од кризата со хипотеки во 2008 година се реши со студиите за самоубиствата предизвикани од самата рецесија. И Британскиот весник за психијатрија и Националниот институт за здравство пронајдоа дефинитивни врски помеѓу рецесијата и стапката на самоубиства.

Како и со Big Pharma ( Големата Фарма – Апотекарниот Гигант и Центар во Светот ) и Big Oil ( Главниот Наврашки Гигантски Центар ), интензивноста и политичките мотиви се евидентни во напорите за лобирање на банкарската индустрија во име на дерегулацијата – што доведе до истите услови што им се закануваа на американските сопственици на куќи во 2008 година. Исто така, има зголемување на бројот на небанкарски заемодавци, кои се помалку предмет на регулирање.

Подобрувањето на сето тоа е полошо, или приватните програмери, кои најголем дел од својот профит го прават со градење фенси домови за богатите. И со избегнување на доделување на станови.

Од рецесијата, Блекстоун [контролирана од Ротшилд] и други приватни инвестициски фондови – со владини субвенции – купуваат отпадни куќи, држејќи ги додека цените не почнат самите повеќе да ги ценат, а во привременото изнајмување ги враќаат со високи цени.

Ова ја остава се повеќе и повеќе Америка и светот во студ – буквално. На пример шефот на едно домаќинство во САД треба да направи 21.21 долари на час за да си дозволи стан со две спални во стандардите HUD, многу повеќе од само 16,38 долари што всушност во просек ги заработуваат.

Од рецесијата, ситуацијата постојано се влошува. Од 2010 до 2016 година бројот на станбени единици со цени за семејства со многу ниски приходи опадна за 60 отсто.

Еве ја големата слика: Од 80-тите години од минатиот век имаше масовна прераспределба на богатството од дом од средната класа на инвестиционите портфолија на луѓе со просечна нето вредност од 75 милиони долари. Не е тешко да се разбере “смртта на очајот” предизвикана од теророт на луѓето што ги губат своите домови

270 Прегледи